fallback

Петролът започна седмицата с понижение

За спада допринася слабото търсене в резултат на рекордните цени и прибирането на печалбите от страна на трейдърите

09:26 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

По време на първата борсова сесия за седмицата в Азия петролът отстъпи от рекордните 90 долара за барел, като основна причина за поевтиняването са очакванията, че американските петролни запаси ще успеят да задоволят зимното търсене в страната. Паралелно с това инвеститорите са започнали да кешират печалбите си заради рязкото поскъпване на суровината.
Данните за запасите в САЩ за седмицата до 12 октомври показаха, че тяхното количество е със 7,8 на сто над средната за последните пет години седмична стойност. Това обаче не повлия съществено върху търговията през изминалата седмица, тъй като погледите на трейдърите бяха насочени основно към събитията в Северен Ирак и поевтиняващия долар.
В петък на борсата в САЩ петролът с доставка през ноември поскъпна до 88,60 долара за барел, като имаше сключени сделки дори при рекордната цена от 90,07 долара за барел. Впоследствие на електронната платформа на борсата черното злато отстъпи 86 цента от цената си и се търгуваше по 87,74 долара за барел. В Сингапур цената на барел петрол с доставка през ноември струваше 87,89 долара.
Фючърсите с доставка през декември, които вече се търгуват по-активно от ноемврийските, отстъпиха с 80 цента (0,9 на сто) до 86,15 долара за барел на платформата на нюйоркската борса, а в Сингапур се търгуваха по 86,25 долара за барел.
На Лондонската борса, където се търгува с петрол от сорта Брент, в петък цената се понижи до 83,79 долара за барел. Контрактите с доставка през декември се търгуваха за 83,11 долара на борсата в Сингапур.
През настоящата седмица цената на петрола отново ще бъде доминирана от котировките на американската валута и случващото се в Северен Ирак. Според анализатори на Bloomberg суровината ще продължи да отстъпва от високите си цени, които са повлияли за намаляване в търсенето на суровината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още