fallback

Златото падна от 27-годишен връх

Ценният метал поевтиня след спад в цените на енергийните стоки и повишение на щатския долар

14:35 | 20.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Златото се понижи от най-високата си стойност за последните 27 години, повлияно от спада в цените на енергийните стоки и ръста на щатския долар, които понижиха атрактивността на ценния метал.

Златните фючърси с доставка през декември затвориха на ниво от 768,40 долара за тройунция, след като по-рано през деня достигна 776,90 долара – най-високото ниво от 1980 г. насам. На седмична база ценният метал регистрира ръст от 1,9 на сто.

Среброто също поевтиня вчера - с 1,2% до ниво от 13,635 долара за тройунция.

Петролът отбеляза спад от близо 1% вчера до ниво от 88,60 долара за барел, след достигането на рекордните 90,07 долара. Щатският долар пък отчете повишение и в края на седмичната търговия се разменяше на нива от около 1,4290 спрямо еврото. По-рано през деня зелената валута достигна историческо дъно от 1,4319 долара за евро.

Според анализатори, корекцията в цената на златото може да се счита за очаквана, имайки предвид почти непрекъснатото му поскъпване от средата на месец август насам. За последните два месеца ценният метал добави 18% към стойността си.

Все пак, повечето експерти са на мнение, че очакваното следващо понижение на основния лихвен процент в САЩ велоятно ще доведе до нов спад на долара, който би ограничил поевтиняването на ценните метали.

Също така, ако кредитната криза се задълбочи, златото вероятно ще добави към стойността си, имайки предвид традиционната му роля на "убежище" от финансовите рискове на останалите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още