fallback

Петролът с нов исторически рекорд при 86 долара за барел

Опасността от нападение на турски военни части в Северен Ирак е основната причина за новия скок в цената на черното злато

09:35 | 16.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол повиши цената си до нов исторически връх, преминавайки над 86 долара за барел заради очакванията за турска инвазия в населените с кюрди северни територии на Ирак.
По време на сесията в САЩ цената на суровината се повиши с 2,9 на сто (2,44 долара) до 86,13 долара за барел. В рамките на борсовата сесия беше достигната цена от 86,71 долара за барел. На борсата в Сингапур цената се повиши с още 0,8 на сто (66 цента) и достигна 86,79 долара за барел.
Брентът с доставка през ноември се повиши с 2,7 на сто (2,20 долара) до 82,75 долара за барел в Лондон. Днес е последният ден за сключване на този тип контракти, като все по-активно започват да се търгуват декемврийските фючърси. На борсата в Сингапур контрактите за ноември поскъпнаха с още 0,4 на сто (34 цента) до 83,09 долара за барел. Брентът с доставка през декември струва 82,61 долара.
От началото на седмицата петролът поскъпна с над 3 долара заради обсъжданията в парламента на Турция относно започването на военна операция в Северен Ирак, който е населен основно с кюрди. Конфликтът се изостри през последните седмици заради непрекъснатите атаки от страна на активисти на Кюрдската работническа партия по границите на Турция.
Върху високите цени към момента влияние оказва и понижаващата се стойност на долара. Според ОПЕК настоящите цени са следствие именно от слабостта на долара, защото износителите на петрол получават своите приходи в долари, а основните покупки, които правят, са в евро. Така заради курсовата разлика производителите на петрол губят и затова са принудени да повишават цените. Очаква се ситуацията да бъде обсъдена на предстоящата среща на ОПЕК през декември, като тогава ще бъдат дискутирани отново въпросите за увеличаване на добива от страна на организацията, предаде Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още