fallback

Wall Street - седмица на рекорди и начало на тримесечните отчети

16:07 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Главните акценти от изминалата седмица за американския пазар бяха достигането от страна на Dow Jones и S&P500 до нови рекордни стойности, както и началото на оповестяването на тримесечните отчети на компаниите.
В понеделник търговията на Wall Street стартира в отрицателна посока след теглене на печалбите от предходната седмица, а инвеститорите се отдръпнаха в очакване на предстоящите корпоративни резултати. Влияние за слабата търговия през деня оказаха липсата на новини от икономическия календар, както и празникът за Деня на Колумб. Цената на петрола също падна до нива около 78,97 долара за барел поради опасения за намаляване на търсенето, което се отрази негативно на компаниите в енергийния сектор.
Dow Jones Industrial и S&P500 достигнаха нови рекордни нива във вторник, след като инвеститорските очаквания за новите 3-месечни отчети на компаниите надминаха прогнозите. Индексите бяха подпомогнати и от увеличение на ценовите цели на книжата на някои от най-големите технологични компании – Google Inc, Apple Inc и Microsoft Corp. Енергийните акции отново отбелязаха ръст, след като петролът се върна до нивата над 80 долара за барел. През деня излезе и резюмето от срещата на Федералния резерв от 18 септември, на която бе взето решение за намаление на лихвения процент с цели 50 базисни пункта. Очакваше се то даде информация за евентуални нови намаления на ставката през октомври. Преди появата му пазарът премина в негативна територия, но се възстанови, след като стана ясно, че решението на Фед е взето без разногласия, а следващото действие на централната банка ще зависи от състоянието на икономиката в близките седмици.
На следващия ден американският пазар отново навлезе в негативна територия. Една от главните причини се оказа дългоочакваният доклад за тримесечието на Alcoa Inc, който се появи след сесията във вторник и отчете по-малки приходи от очакваното. Освен това компании като Chevron Corp, Petsmart Inc и International Paper Co. предупредиха за възможни по-слаби резултати. Това попари надеждите на инвеститорите, че прогнозите са подценени. През деня липсваха и съществени новини от икономическия календар. Запасите при продажбите на едро отчетоха покачване с 0,1% при консенсус 0,3%.
Щатските индекси отново достигнаха рекордни стойности в четвъртък благодарение на възхода на сини чипове като Wal-Mart и General Motors Corp., както и заради данните от икономическия календар. Въпреки че търговският баланс отчете спад до ниво -57,59 млрд. долара, намалението на молбите за помощи за безработни до 308 000, което е със 7 000 по-малко от очакваното, вдъхна надежди, че икономиката на страната е стабилна. От друга страна понижението на запасите на петрол с 1,7 млн. барела до 320,1 млн. барела при прогнозирано увеличение се отрази и на цените на суровината, които достигнаха до нива около 83 долара за барел, което помогна за повишение на акциите в енергийния сектор. Възходът беше спрян в края на сесията, след като инвеститорите започнаха да теглят печалби и индексите навлязоха в отрицателна територия, като технологичният сектор отстъпи най-много.
В петък акциите отново започнаха да се покачват благодарение на добри икономически данни. Продажбите на дребно реализираха покачване с 0,6%, което надвиши очакванията. Въпреки че индексът на производствените цени се повиши с 1,1% при консенсус за 0,4%, основният индекс на производствените цени, измерващ инфлацията се покачи едва с 0,1% при прогнози за 0,2%. От друга страна Мичиганският индекс на потребителското доверие спадна до 82,0. През деня цената на петрола достигна 84 долара за барел.
Технически анализ
Dow Jones
Dow успя да се задържи до новите рекордни стойности, достигнати през седмицата. При пробив на съпротивата при новия максимум 14 194 следва тест на психологическите 14 300 и 14 500. В посока надолу междинна подкрепа оказва 14 005, следван от силни подкрепи при 13 740 и нивото около 13 500, което е 38,2% корекция на повишението 12517-14120.
 
 

Подкрепа

14 005

13 740

13 500

Съпротива

14 194

14 300

14 500

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още