fallback

Новият шеф на Световната банка залага на помощите за най-бедните

Зелик отива по-далеч от предшественика си в разрешаването на старата дилема на банката – помощите за развиващите се страни

10:55 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Борбата с корупцията на Световната банка остава на заден план за сметка на помощите за Африка и развиващите се страни. Това стана ясно от първото изказване на новия шеф на институцията Робърт Зелик, в което той начертава стратегическите си планове.
За разлика от своя предшественик – Пол Улфовиц, в чиято политика борбата с корупцията беше приоритет, Зелик смята, че това не е стратегически въпрос.
В същото време обаче Зелик, който пое поста в началото на юли, подкрепя друг голям приоритет на Улфовиц – помощите за Африка. Този избор е продиктувал и решението му за ангажиране на банката за отпускане на рекордните 3,5 млрд. долара помощи за най-бедните страни.
Новият ръководител на финансовата институция отива обаче по-далеч от предшественика си в разрешаването на старата дилема на банката – помощите за развиващите се страни. Не трябва ли институцията да се концентрира върху най-бедните страни вместо да помага на тези, които имат достъп до капиталовия пазар?
Зелик обаче смята за един от приоритетите си намирането на икономически модели, приспособени за развиващите се страни. Тези държави все още имат големи проблеми по отношение на развитието, коментира Зелик, припомняйки, че 70% от бедните в света живеят в Индия, Китай и други страни, които са в икономически разцвет.
Зелик, чиято първа задача начело на банката беше да успокои страните членки на организацията, както и самата институция, разделена вследствие на скандала, свързан с напускането на Улфовиц, предлага и оригинални начини за прилагане на целите. За начало той смята, че банката трябва да се научи как да помага по-ефикасно на страни, които са преживели период на конфликти. Сред приоритетите му са още глобалното затопляне и епидемиите, както и сплотяването на екипите на банката.
Пол Улфовиц беше принуден да подаде оставка след двегодишно управление, след като банката прецени, че той е нарушил правилата й за конфликт на интереси във връзка с неговата приятелка и бивша колежка Шаха Риза.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още