fallback

Неочаквани обиски на европейски превозвачи по подозрения в картел

При установяване на нарушения и картелиране в сектора ЕК може да наложи глоби на засегнатите компании в размер на до 10% от годишните им обороти

10:36 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) направи серия от обиски в офиси на няколко транспортни компании в рамките на разследване за наличие на картел, съобщи Джонатан Тод, говорител на комисията, цитиран от Ройтерс.
От своя страна, американското Министерство на правосъдието също започна да разследва подозрения за възможни действия, които нарушават конкуренцията в сектора.
„На 10 октомври представители на комисията извършиха неочаквани инспекции в офисите на няколко фирми, извършващи превози“, заявява Тод.
„Комисията има основания да смята, че въпросните фирми са нарушили правилата, прескачайки всички ограничителни практики в полето си на дейност“, допълва той, уточнявайки, че обиските все още не предполагат виновност или невинност на разследваните групи.
Между тях са швейцарската Kuehne+Nagel, откъдето обявиха, че са претърсени офисите й в Швейцария, САЩ и Великобритания. „Към момента Kuehne+Nagel не вижда никаква причина да бъде подозирана в такива нарушения и счита инспекцията за крайно действие“, коментират от логистичната компания.
При установяване на нарушаващо конкуренцията споразумение ЕК може да наложи на засегнатите компании глоби в размер на до 10% от годишния им оборот. През миналата година наложените глоби за картелиране и незаконно ценово споразумение достигнаха 1,8 млрд. евро. От началото на 2007 г. вече са наложени подобни глоби за общо 2 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още