fallback

Хонконг понижава данъците, за да остане финансовият център на Азия

Градът се конкурира със Сингапур, който вече обяви съкращение на корпоративния си данък с два пункта през февруари

11:20 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Хонконг ще намали корпоративния данък и данъка върху доходите с един процентен пункт, за да си запази позицията на финансов център в Азия, съобщи Bloomberg.

Данъкът върху доходите ще бъде намален през 2008-2009 г. до 15 на сто от сегашните 16 на сто, а данък печалба – до 16,5 на сто от 17,5 на сто, е заявил ръководителят на правителството на Хонконг Доналд Цан.

През февруари Сингапур обяви съкращение на корпоративния си данък до 18 на сто от 20%, за да привлече повече финансови и технологични компании.

По време на избирателната си кампания Цан обеща да намали данъците върху доходите и печалбата до 15 на сто в рамките на пет години. „Ще обмислим допълнително данъчно облекчение, ако икономиката и публичните финанси останат стабилни“, коментира в днешното си изявление Доналд Цан.

За трите месеца до юни икономиката на Хонконг е отчела ръст от 6,9 на сто на годишна база, а за предходното тримесечие растежът беше ревизиран до 5,7 на сто. Икономиката на Сингапур е нараснала за третото тримесечие повече от очакваното благодарение на увеличеното промишлено производство и на финансовите услуги, които устояха на световната кредитна криза. БВП на Сингапур се е увеличил с 6,4 на сто на годишна база, което е 14-то поред тримесечие с ръст на икономиката. Икономисти очакваха растеж от 5,1 на сто.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng Index нарасна с 371,50 пункта, или 1,3 на сто, до 28 599,54 пункта по време на днешната сесия, след като вчера отбеляза рекорд на затваряне от 28 228,04 пункта.

Доналд Цан е потвърдил, че правителството ще насърчава опазването на околната среда. Бизнес групи и природозащитници често критикуват правителството за липсата на цялостен план за справяне със замърсеността на въздуха. Миналия месец от Американската търговска камара в Хонконг заявиха, че от проведена анкета е станали ясно, че 57 на сто от членовете на камарата вероятно ще инвестират повече на други места заради замърсяването.

През 2005 г. Хонконг е привлякъл 35,9 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции спрямо 20,1 млрд. долара за Сингапур, по данни на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още