fallback

Създават космическа валута от полимер

Независимо дали отивате в Испания или на Сатурн, винаги имате нужда от пари в брой, коментират създателите на валутата

12:23 | 09.10.07 г.

Различните цветове и размери ще означават различна стойност. Снимка: Travelex

Компанията за международни разплащания и обмен на валута Travelex обяви, че е създала специална валута за употреба в Космоса. Проектът е съвместна разработка с Националния космически център и Университета в Лестър.

Новата валута е резултат от очакванията на компанията за бързо развитие на космическия туризъм и е наречена куид (QUID* - Quasi Universal Intergalactic Denomination).

За направата й ще се ползва полимерът PTFE (политетрафлуороетилен), който има редица приложения и е много издръжлив. Най-известното му приложение е незалепващото покритие на т. нар. тефлонови тигани, защото издържа на висока температура и корозивни материали. Може да му се придаде всякаква форма – в случая куидовете ще имат леко сплескана сферична форма без остри ръбове, за да не наранят случайно хората или оборудването при нулева гравитация.

Всеки куид ще съдържа по осем планети в орбита около слънцето, за да представят Слънчевата система. Стойностите ще бъдат изразени чрез различен цвят и размер. От Travelex дори определят обменен курс на 1 куид – 6,25 паунда, 12,5 долара, или 8,68 евро.

Идеята зад космическата валута е, че трябва да издържа на екстремното натоварване по време на космически пътувания и да бъде безопасна.

„Сегашните парични средства – пари в брой, кредитни или дебитни карти, не могат да се ползват в Космоса поради различни причини. Острите ръбове на монетите са опасни за астронавтите, а магнитните ленти на картите могат да бъдат повредени от космическата радиация. Освен това голямото разстояние до Земята изключва технологията „чип и пин“, твърди професор Джордж Фрейзър от Университета в Лестър.

От Travelex коментират: „Въпрос на време е хората да почнат да търсят куидове за престоя си в космически хотели. Интергалактическите туристи наистина ще имат нужда от тази валута. Независимо дали отивате в Испания или на Сатурн, винаги имате нужда от пари в брой.“

В момента от Travelex работят върху възможността валутата им да може да се обменя в бюрата на компанията във Великобритания и имат планове да предлагат куидове онлайн.

Космическа разходка днес струва около 10 млн. долара, а последните туристи извън Земята са милиардерът от Microsoft Чарлс Симони и американката от ирански произход Ануше Ансари.

Базираната в Лондон Travelex е частна компания, като 57% се държат от Apax Partners. Развива дейност в 30 държави и има 6 хил. служители. За 2005 г. оборотът на групата е 526 млн. паунда.

*Игра на думи. На разговорен англ. "quid" означава британски паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още