fallback

Ръст на потребителските цени в Чехия и Литва

Обявените данни породиха опасения за увеличение на лихвите в Чехия

17:51 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в Литва през септември са нараснали на годишна база с най-бързо темпо от близо десетилетие, което увеличава опасенията, че ръстът на икономиката е извън контрол, съобщи Bloomberg.

Инфлацията за месеца достига ниво от 7,1 на сто спрямо 5,5 на сто за август. На месечна база инфлацията е на ниво от 1,4 на сто.

Литва – първата страна, чиято молба за приемане в еврозоната беше отхвърлена, се „провали“ на теста за инфлация през 2006 г. От началото на годината нивото на инфлация се е удвоило, което накара кредитната агенция Standard & Poor's да намали рейтинга на Литва.

Анализатори очакват до края на 2007 г. средната годишна инфлация да бъде между 6,5 и 7 на сто.

Храната – най-голямото перо в потребителската кошница с тегло от 25,9 на сто, е поскъпнала с 12,7 на сто на годишна база през месеца.

Критериите за въвеждане на еврото като официална валута са определено ниво на инфлация, бюджетен дефицит, дълг, лихви и стабилност на валутата. Инфлацията трябва да бъде в рамките на 1,5 процентни пункта от средното ниво на инфлация за 12 месеца на трите страни членки на еврозоната с най-ниско темпо на растеж на потребителските цени. Така за август поставената граница беше 2,5 на сто, докато средното ниво за Литва за последните 12 месеца тогава достигна 4,6 на сто.

Също днес стана ясно, че инфлацията в Чехия е на 13-месечен максимум през септември, което поражда опасения, че лихвените нива може да бъдат увеличени отново още този месец.

Нивото на инфлация достигна 2,8 на сто спрямо 2,4 на сто през август, което съвпада с очакванията на 13 икономисти, запитани от Bloomberg. На месечна база потребителските цени са се понижили с 0,3 на сто.

Централната банка на страната увеличава лихвите – най-ниските в ЕС на ниво от 3,25 на сто, от две години заради опасенията, че икономическият ръст вследствие на потреблението ще засили ръста на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още