fallback

SAP купува конкурент за 4,8 млрд. евро

Немската компания за бизнес софтуер ще придобие френската Business Objects

13:29 | 08.10.07 г.

Немската компания за бизнес софтуер SAP е постигнала споразумение за покупката на френския си конкурент Business Objects за над 4,8 млрд. евро, съобщи BBC.
Сумата представлява премия от 20% над цената на затваряне на акциите на Business Objects в петък.
За 2006 г. френската компания е реализирала продажби за 885 млн. евро, а оборотът на SAP надхвърля 10 млрд. евро. От SAP са заявили, че очакват да финализират сделката в началото на следващата година, а до 2010 г. да удвоят продажбите си.
Според анализатори придобиването говори за промяна в стратегията на SAP, която досега се концентрираше върху т. нар. органичен растеж, който разчита на вътрешните ресурси и увеличение на продажбите на компанията без сделки за придобивания или сливания. За разлика от SAP, щатският й конкурент Oracle е инвестирал над 25 млрд. долара за придобивания от 2004 г. досега. През март Oracle купи производителя на софтуер за мениджмънт Hyperion за 3,3 млрд. долара.
Днес книжата на SAP отбелязват спад от около 5 на сто до цена 39,77 евро за акция на борсата във Франкфурт. Понижението се дължи на очакванията, че сделката ще понижи значително печалбата на акция. Акциите на Business Objects пък повишават цената си с над 18 на сто до 41,14 евро за брой на Парижката борса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още