fallback

Племенник на Уилям Завоевателя е най-богатият британец в историята

От съвременниците ни най-високо в класацията на най-богатите британци стои роденият в Индия магнат Лакшми Митал

10:49 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

На първо място в рейтинга на 250-те най-богати жители за цялата история на Великобритания на основание на историческите документи е поставен роденият във Франция Алън Руфус, живял от 1040 до 1093 г., пише The Daily Mail. 
 
Руфус – племенник на крал Уилям Завоевателя, е притежавал 250 хил. акра земя, което му е позволявало да контролира не по-малко от 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания. Изчислено към БВП на съвременна Великобритания, Руфус се е разпореждал с 81,3 млрд. паунда.
От съвременниците ни най-високо в списъка стои роденият в Индия стоманодобивен магнат Лакшми Митал. Състоянието му от 19 млрд. паунда му отрежда 20 място в класацията.
В списъка на най-богатите хора в британската история попада и руснакът Роман Абрамович на 59-то място.
Най-богатата жена в историята на страната, според авторите на класацията, е била Елеонора Аквитанска, жена на крал Хенри ІІ. По съвременните показатели нейното състояние би се оценило на 10 млрд. паунда. В списъка тя заема 69-та позиция.
Съставителите на класацията посочват, че в съвременното общество е изключена появата на свръхбогати хора като Алън Руфус и другите в челната десетка. За да „утешат” сегашните милиардери обаче те напомнят, че съвременните богаташи живеят доста по-безопасно, отколкото техните предшественици. От 250-те човека, фигуриращи в класацията, поне 29 са умрели от насилствена смърт, включително и на ешафода.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още