fallback

Индонезия ще строи най-дългия мост в света между островите Ява и Суматра

Проектът е на стойност 10 млрд. долара и предвижда серия от мостове с шестлентова магистрала и двойна ж.п. линия

12:46 | 04.10.07 г.

Индонезия стартира проект за изграждането на най-дългия висящ мост в света, който ще се простира над 30-километровия пролив Сунда между островите Ява и Суматра, съобщи Financial Times.

Проектът е на стойност 10 млрд. долара и предвижда серия от мостове с шестлентова магистрала и двойна ж.п. линия, като преминава през три малки острова в пролива.

Най-дългият участък между две точки ще бъде дълъг около 3 км, с повече от 50% по-дълъг от сега съществуващата най-дълга структура – мостът Акаши-Кайкио в Япония.

Строителството на моста ще започне през 2012 г., ако предварителните тестове покажат, че е осъществим, и се предвижда първите пътници да го ползват през 2025 г., е заявил представител на Artha Graha Network, водещият член на консорциума, който ще строи моста.

Artha Graha се контролира от Томи Уината, един от известните магнати в Индонезия.

Според експерти проектът, идеята за който се разисква вече 10 години, е технически осъществим, въпреки че проливът се намира в една от зоните с най-голяма сеизмична активност в света.

През последните няколко месеца в Суматра имаше бяха регистрирани няколко значителни земни труса, а над 230 хил. души загинаха през декември 2004 г., когато земетресение от 9-та степен предизвика цунами.

В района има и активни вулкани, включително Кракатау – на 40 км, който погуби десетки хиляди души при изригването си през 1883 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още