fallback

ЕК глоби Visa с 10,2 млн. евро заради отказано членство на Morgan Stanley

Глобата е наложена, въпреки че от щатската банка са оттеглили оплакването след получаване на членство

16:10 | 03.10.07 г.

Европейската комисия наложи глоба от 10,2 млн. евро на Visa днес заради отказа й да разреши на щатската банка Morgan Stanley да се присъедини към системата за разплащане с кредитни карти във Великобритания от март 2000 г. до септември 2006 г., съобщава Ройтерс.
Няма обективна причина за отказа на Visa, се казва в изявление на ЕК.
„Индустрията на разплащателните карти играе ключова роля в създаването и функционирането на единния пазар при разплащанията“, смята еврокомисарят по конкуренцията Нели Крус, която добавя, че комисията няма да толерира антиконкурентно поведение и ще се намеси, ако някои компании получат неправомерен отказ за членство в картова мрежа.
От Visa са заявили по-рано, че Morgan Stanley е конкурент, но комисията е отхвърлила аргумента.
През септември миналата година Visa постигна споразумение с Morgan Stanley и прие банката като член.
От ЕК са заявили, че са решили да наложат глоба, въпреки че Morgan Stanley оттегли оплакването си. Банката беше изключена от британския пазар за шест години и половина.
През 1999 г. Morgan Stanley регистрира във Великобритания Morgan Stanley Bank и през 2000 Morgan Stanley Bank поиска да стане член на Visa. Същата година след отказа и постъпило оплакване от страна на щатската банка комисията започна разследване.
Към момента на отказа Morgan Stanley притежава картовата мрежа Discover в САЩ, която тогава не присъства на европейския пазар.
До септември 2006 г., когато става член на Visa, от Morgan Stanley са издавали само карти MasterCard във Великобритания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още