fallback

Анализатори: Унгария ще съкрати още лихвите

Стъпката ще дойде вследствие на забавеното потребителско търсене в резултат на мерките за ограничаване на бюджетния дефицит

11:06 | 02.10.07 г.
Автор - снимка
Създател

Унгарската централна банка ще намали още през тази година основния лихвен процент в страната – най-високият в Европейския съюз, след две съкращения от юни, смятат анализатори от Daiwa Securities, цитирани от Bloomberg.
Основният лихвен процент, който сега е 7,5 на сто, вероятно ще бъде понижен до 7 на сто до края на годината и допълнително през следващата година, заявяват анализаторите Крис Сиклуна и Емили Никол.
Централната банка намали лихвения процент с половин процентен пункт тази година, след като нивото на инфлацията се понижи след четворното си увеличение за 12-те месеца до март вследствие на мерките за намаляване на бюджетния дефицит на страната – най-големият в ЕС. Предприетите действия ограничиха потребителското търсене, което от своя страна забави ръста на икономиката до най-ниско темпо от десет години.
„Очакваме две съкращения на лихвите през четвъртото тримесечие“, се казва в оценката на анализаторите. „Забавянето в ръста на търсенето на вътрешния пазар през второто тримесечие ще намали натиска за увеличаване на заплатите и цените. Септемврийските данни ще покажат забавяне на инфлацията“, заключават икономистите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още