fallback

Акциите на китайската Construction Bank с 30% ръст в първия ден на търговия

Банката е втора по големина на активите в Китай и четвърта по пазарна капитализация в света

14:01 | 25.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по размер на активите банка в Китай China Construction Bank повиши пазарната си капитализация с 32 на сто по време на първия ден от търговията с книжата й на борсата в Шанхай.

Цената на първичното предлагане беше установена на 6,45 юана за акция, а търговията стартира със сделки на цена 8,55 юана, съобщава BBC. По време на търговията книжата на банката достигнаха 9,05 юана, а сесията приключи при цена 8,53 юана за акция.

До този момент книжата на банката, чийто мажоритарен пакет е притежание на държавата, се търгуваха на борсата в Хонконг. При листването й на Шанхайската борса бяха предложени акции на стойност 58 млрд. юана. Поръчките при IPO-то бяха на стойност 2,26 трилиона юана.

На борсата в Хонконг книжата на China Construction Bank са постигнали ръст от над 100% за последната година. Днес обаче акциите на банката отстъпиха с рекордните 7,1 на сто от стойността си в резултат на големият ръст в Шанхай и разпродажбите от стана на част от инвеститорите в Хонконг, предава Bloomberg.

China Construction е четвъртата по големина на пазарната капитализация банка в света след Industrial & Commercial Bank, която също е китайска и американските Citigroup Inc. и Bank of America Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още