fallback

Цената на петрола пада, продукцията в Мексиканския залив е възобновена

16:37 | 24.09.07 г.

Петролът спадна, след като достигна миналата седмица рекордни върхове в резултат на теглене на печалби и намалели опасения за доставките от Мексиканския залив.
Американските производители в залива подновиха производството, след като бяха затворили съоръженията заради опасения за бури. В Мексиканския залив се произвежда над 30% от общото американско производство на петрол.
В 12 часа търгуваният в Лондон сорт Брент спадна с 48 цента до 78.82 долара за барел. Междувременно котираният в Ню Йорк лек суров петрол поевтиня с 50 цента до 81.12 долара за барел. Цената обаче остава в близост до рекордните върхове от миналата седмица, подкрепена от силното търсене на отоплително гориво преди началото на зимния сезон в северното полукълбо. Рекордите бяха поставени в петък на нива от 79.94 долара за барел при английските фючърси и в четвъртък над 84 долара при американските фючърси.
Предварителните прогнози сочат, че в сряда запасите на суров петрол ще отчетат спад от около 3 милиона барела, което би затвърдило мнението, че запасите намаляват с приближаването на четвъртото тримесечие, през което търсенето е по-силно. САЩ консумират около 1/4 от световното предлагане.
Напрежението в ключовия производител Нигерия също може да доведе до възходящ натиск в краткосрочен план. Милитаристичната групировка „Движение за освобождаване на делтата на Нигер” обеща нови атаки срещу петролни съоръжения, след като един от нейните лидери, Хенри Ока, беше арестуван. На последното заседание на ОПЕК министърът на петрола на Нигерия обяви, че е постигнат значителен напредък в преговорите с бунтовниците благодарение на новия президент Умару Муса Яр Адуа. Последните заплахи идват след четири месеца на примирие, а основната цел на групировката е да разпредели богатствата от петрола сред бедната част от населението. Техническа картина
Close 81.30    High 82.40    Low 80.55
В посока нагоре след регистрираните нови рекордни върхове липсва сериозна съпротива и единствено силно надкупените индикатори могат да доведат до спад. Подкрепи са 80.45 и 79.25, които са съответно 38 и 62 процента корекции на покачването от 77.30 до рекордните стойности.
*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX
Подкрепа
80.45
79.25
77.30
Съпротива
82.50
84.00
85.00
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още