fallback

Агресивната политика на ФЕД изстреля пазара в САЩ нагоре през седмицата

16:09 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

През изминалата седмица най-накрая се сбъднаха желанията на основната част от пазарните участници за намаляване на основния лихвен процент. Пазарът трябваше да чака повече от една година, докато Федералният резерв се реши на тази стъпка. В подкрепа на намаляването на лихвения процент се изказа и бившият ръководител на ФЕД – Алън Грийнспан, който каза, че е възможно навлизане на американската икономика в рецесия и покачване на инфлацията.
Във вторник Федералният резерв оповести, че намалява основния лихвен процент с 50 базисни пункта, което изненада част от пазарните участници, които очакваха ФЕД да не е чак толкова агресивен в монетарната си политика и да смъкне лихвите само с 25 базисни пункта. Тази новина подейства като мигновен знак за покупка и индексите се изстреляха нагоре. Dow Jones се покачи с над 400 пункта до края на седмицата.
Все още обаче пазарните участници си задават въпроса каква ли ще е следващата стъпка на централната банка и дали ще има последващи намалявания на лихвения процент. Шефът на ФЕД Бен Бернанке донякъде подсказа, че приоритетите в политиката на резерва се изместват от следене на инфлацията към задържане на стабилен икономически растеж.
Междувременно цената на петрола скочи през седмицата до рекордни нива над 82 долара за барел, като бе последвана от почти всички основни суровини. В комбинация с това и доларът се смъкна до рекордно ниско ниво спрямо еврото, което постави сериозни въпроси относно покупателната способност на средностатистическия американец.
През седмицата в САЩ излязоха и някои икономически данни, които показаха леко подобрение на икономическите условия в страната. Министерството на труда оповести, че индексът на потребителските цени за август е паднал с 0,1% от очакваните стойности на анализаторите, докато основната инфлация без включени цени на енергийни продукти и храна остана в консенсус 0,2%. Пазарът на труда също показа добри резултати, след като новоподадените молби за помощи за безработица са намалели с 9 хил. до 311 хил. за август. Негативна новина дойде само от Министерството на търговията относно началното жилищно строителство, което все още продължава слабото си представяне и се плъзна надолу за трети пореден месец.
На корпоративно ниво все повече започна да се обръща внимание на корпоративните отчети за третото тримесечие. В началото на седмицата Европейският съюз отхвърли апела от страна на Microsoft Corp. за премахване на глобата от 613 млн. долара, наложена за монополно положение на софтуерния гигант.
Ентусиазмът от намаляването на лихвените нива се пренесе и във финансовия и строителния сектор. Countrywide Financial Corp., най-големият лидер в ипотечното кредитиране, нарасна значително през седмицата, след като изпълнителният директор на компанията даде позитивен знак за бъдещите резултати на компанията. Goldman Sachs Group Inc. също изненада анализаторите, след като отбеляза нарастване на печалбата си със 79%, като компанията е успяла да се защити от загуби въпреки слабия пазар на ипотеки.
Технически анализ
Dow Jones
През седмицата Dow най-накрая проби ключовата си краткосрочна съпротива на нивото 13 450, което възпираше възходящото движение на индекса през предходните седмици. Засега сантиментът остава силно положителен, като най-близкото ниво на съпротива в посока нагоре преди атаката на рекордните нива от юли е 13 860. В посока надолу краткосрочна съпротива може да окажат нивата от 13 685, 13 450 и 13 250.
 
 

Подкрепа

13 685

13 450

13 250

Съпротива

13 860

14 000

14 150

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още