fallback

Великобритания ще въвежда допълнителни такси за част от имигрантите

Според британски правителствени източници страната иска да продължи съществуващите ограничения върху правата за работа на румънци и българи

13:06 | 24.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическите имигранти във Великобритания трябва да плащат допълнително за здравеопазване и образование, съобщи вестник Daily mail, позовавайки се на изказване на Тревър Филипс, председател на Комисията за равенство и човешки права.
Необходима е имиграционна система, предвиждаща тези, които остават в страната за кратко, да плащат допълнителни средства, пояснява Филипс. Министърът по имиграционните въпроси Лиъм Бърн е заявил, че идеята ще бъде разгледана сериозно.
Сегашната система не може да се справи със „сновящите имигранти“ - тези, които „фактически пътуват постоянно от Варшава или Словения“, като натоварват инфраструктурата на Острова, казва Филипс.
Той предлага „двойна“ имиграционната система – за транзитните работници и за тези, които искат да станат британски граждани.
Британското правителство очаква годишно от Източна Европа да пристигат 13 хил. имигранти спрямо над 700 хил. след първата вълна от разширяване на ЕС през май 2004 г.
Всички имигранти трябва да учат английски, коментира още Филипс, като добавя, че дните на финансираните от общините преводачи са свършили.
Изказването му ще увеличи натиска върху правителството да увеличи контрола върху чуждестранните работници и да намали ефекта, който те оказват върху обществените услуги, коментира изданието.
Според източници от кабинета се разглеждат радикални идеи по отношение на имиграцията и има индикации, че вътрешното министерство иска да продължи съществуващите ограничения върху правата за работа на румънци и българи.
Двойната имиграционна система ще бъде приложима за краткосрочните имигранти от страни извън ЕС. Един от вариантите имигрантът или неговият работодател, или и двамата, да плащат в брой част от социалните осигуровки при пристигането му, за да се покрият евентуалните разходи за обществени услуги.
За имигранти от ЕС обаче тази мярка ще се прилага трудно, тъй като според законите на Общността те имат право на същите услуги като британците.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още