fallback

Borse Dubai отстъпи OMX на Nasdaq срещу дял в Nasdaq и лондонската борса

Голяма част от проблемите на Nasdaq се разрешават с „изчистването“ на дела в LSE и освобождаването на капитал, смятат експерти

12:58 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Nasdaq Stock Market Inc. и Borse Dubai – конкуренти за придобиването на скандинавския борсов оператор OMX AB, са се споразумели Nasdaq да получи контрол върху OMX, докато Dubai да придобие дял в щатската борса и дела, който Nasdaq държи в London Stock Exchange Group Plc, съобщи Bloomberg.

Nasdaq освен това ще инвестира в Dubai International Financial Exchange, се казва още в изявление на щатската борса. В замяна на това Dubai ще получи дял от 19,99 на сто в Nasdaq, който е ограничен до 5 на сто от акциите с право на глас, както и 28-те процента на Nasdaq в London Stock Exchange.

„Голяма част от проблемите на Nasdaq се разрешават с „изчистването“ на дела в LSE и освобождаването на капитал, като в същото време се премахва една от пречките пред придобиването на OMX“, коментира Уилям Клайн, изпълнителен директор на консултантската компания Acai Solutions LLC.

Под ръководството на изпълнителния директор Робърт Грейфелд Nasdaq отправи предложение в брой и акции за OMX през май, което беше подкрепено от мениджмънта на OMX начело с изпълнителния директор Магнус Бекер. През август Borse Dubai, ръководена от бившия изпълнителен директор на OMX Пер Ларсон, направи по-голяма оферта изцяло в брой за OMX, оценявайки борсата на 27,7 млрд. крони (4,2 млрд. долара).

Предложението на Dubai заплашваше да осуети поредния опит на Nasdaq за експанзия в Европа, след като щатската борса направи неуспешен опит за придобиване на лондонската LSE. Грейфелд удвои усилията си да спечели контрола върху OMX преди акционерите да гласуват офертата на Dubai и през август реши да продаде дела си в LSE, за да се фокусира върху OMX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още