fallback

Премахват домейна на бивша Югославия, руснаците държат на съветския .su

Носталгия срещу бюрокрация в битката за остарелия домейн на СССР

10:05 | 20.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Решенията в интернет не винаги се взимат с интернет скорост. Основната контролна агенция в интернет пространството одобри план за постепенно премахване на домейна за Югославия четири години, след като бившата федерация се разпадна, съобщи АП.
Ще са нужни още две-три години за пълно преминаване на потребителите на домейна .yu към .rs за Сърбия и .me за Черна гора.
За отлагането голяма роля са изиграли политиците, пише АР. Обединението на Сърбия и Черна гора, образувано от останките на Югославия през 2003 г., получи домейна ".cs." Преди обаче който и да било да го използва, страната се раздели на Сърбия и Черна гора миналата година.
Всеки път, когато има такава промяна, агенцията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) трябва да открие представителна организация на потребителите в страната, която да има волята и уменията да управлява домейна.
След анонимно гласуване миналата седмица ICANN определи правителството на Черна гора за собственик на домейна .me, както и сръбската неправителствена организация Serbian National Register of Internet Domain Names, създадена специално за целта, за собственик на домейна .rs.
Сръбската организация ще управлява и домейна .yu по време на прехода, поемайки задължението от доброволци от Белградския университет.
И друг път са изчезвали домейни, например .dd за Източна Германия и .zr, след като страната се преименува на Демократична република Конго (".cd").
Промените обаче невинаги са лесни - търсене в Google дава като резултат около 3 млн. сайта, които все още използват домейна .su за бившия Съветски съюз. Той е даден на страната точно преди разпадането на съюза, а хиляди потребители настояват пред ICANN той да бъде запазен като реликва от съветското минало.
Въпреки че близо 16 години са минали от края на съветската ера, домейнът .su е все по-популярен сред компании, клубове и политически групи, затова руски лобисти са започнали преговори с ICANN за запазването му.
Домейнът .ru, даден на Русия след разпадането на СССР, засега е най-популярният сред руснаците, но продължават и регистрациите с домейна .su.
По данни на лобистите на съветския домейн има регистрирани близо 10 000 сайта с това разширение, а нови 1 500 са били добавени тази година.
От ICANN поясняват, че са се „захванали“ с разширението .su като част от усилията си да „разчистят“ интернет пространството от остарели домейни и че основната им цел е да поддържат стабилността на мрежата.
Домейните на страните се определят според международен списък, наречен ISO 3166-1, който съдържа две кодови букви за всяка страна. Тъй като Съветският съюз вече не е в списъка, .su трябва да се „бракува“, също както .cs след разпадането на Чехословакия на Чехия и Словакия, заявяват от ICANN.
Руските лобисти обаче подчертават, че се използват и други домейни, чиито две букви не са в списъка. Сред тях са домейнът .uk за Великобритания, който се е наложил над означението .gb за страната в списъка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още