fallback

Британци възстановяват „старомодното“ производство на брашно

Растящото търсене на храни, произведени с грижа за околната среда, връща на мода старите мелници

11:51 | 19.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Растящото търсене на храни, произведени с грижа за околната среда, които не съдържат допълнителни съставки или консерванти, връща на мода старите мелници, пише Ройтерс.

Британецът Найджъл Мун е един от хората, които засищат увеличаващия се апeтит за брашно, направено по „старомодния“ начин.

Неговата вятърна мелница, разположена на края на градчето Уисендин, окръг Рътланд, е построена преди около две столетия и е била изоставена от 1922 г., докато Мун не я е възстановил преди десетина години.

Мун, който е мелничар от повече от 30 години, коментира, че бизнесът му никога не се е развивал толкова добре. Сега хората купуват смляното от него брашно като част от ежедневието си, докато преди години дейността му е била по-скоро атракционна, а торбата брашно - сувенир.

Мелницата му произвежда седмично около два тона брашно – от бяло до черно. Цените са по-високи, отколкото тези на брашното масово производство в магазините – например 1,5 кг някои типове хлебно брашно струва 1,15 паунда при него спрямо 63 пенса в супермаркетите на Tesco.

Хилядите вятърни мелници на Острова, действали през 19 в., са западнали след първата световна война, заменени от новите технологии и вносното брашно от САЩ, пояснява Ник Джоунс, председател на Гилдията на традиционните производители на царевично брашно.

Членовете на организацията, създадена през 1987 г., сега са 28. Те възстановяват стари мелници и ги връщат в бизнеса.

По думите на Мун всеки 32 кг брашно, произведено фабрично, генерира около половин кг вредни емисии. В същото време замърсяването от неговата мелница ще бъде незначително, след като тя започне да използва изцяло вятърна енергия. За момента обаче той все още разчита на малък двигател, тъй като продължава възстановяването на сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още