fallback

Катар може да купи 30 на сто от London Stock Exchange за 5,6 млрд. долара

Щатската борса Nasdaq предложи на пазара дела си в LSE, за да увеличи шансовете си да закупи скандинавския оператор OMX

14:57 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавният инвестиционен фонд на Катар е близо до сключването на сделка за закупуване на дела от 31 на сто на Nasdaq в London Stock Exchange Group за 5,6 млрд. долара, пише Ройтерс, позовавайки се на съобщения в пресата.

Щатската борса предложи на пазара дела си в LSE, за да увеличи шансовете си да закупи скандинавския оператор OMX.

Според Sunday Times of London, офертата на Qatar Investment Authority на стойност 2,8 млрд. паунда (5,62 млрд. долара) се равнява на 1 400 пенса за акция. В петък книжата на LSE затвориха на 1 397 пенса за брой.

По информация на Wall Street Journal фондът е близо до сключване на сделката, но не е ясно каква е предложената цена. Засега Катар не възнамерява да закупи цялата борса, пише още изданието, цитирайки запознати източници.

Фондът може би няма да реализира сам закупуването и е водил преговори за включването и на други инвестиционни фондове от Близкия Изток, съобщава още WSJ.

Ако тази сделка бъде осъществена, това ще бъде поредната инвестиция от Близкия Изток във Великобритания. През юли Катар предложи за закупи британската верига супермаркети J. Sainsbury Plc, а през март 2006 г. също държавната Dubai Ports World пък закупи базирания във Великобритания пристанищен оператор P&O.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още