fallback

Потвърдиха глоба от 497 млн. евро за Майкрософт

Монополното положение на американската компания доведе до налагане на санкции от ЕК

12:04 | 17.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Съдът в Люксембург отхвърли на първа инстанция жалбата на Microsoft срещу наложената от Европейската комисия глоба, която е в размер на 497 млн. евро и е в резултат на вграждането на MediaPlayer в операционната система Windows, съобщава немският вестник Sueddeutsche Zeitung.

Преди три години от ЕК обвиниха Microsoft, че използва монополната си позиция в ущърб на други софтуерни компании, като не предоставя операционните кодове на на Windows. Това от своя страна води до несъвместимост на голяма част от продуктите, разработени от различни компании.

Спорът между Microsoft и ЕК се води заради това, че софтуерът за аудио и видео файлове MediaPlayer е придобил монополен характер, защото чрез включването му в операционната система Windows е придобил пазарен дял от над 95 на сто и по този начин други продукти като например RealPlayer са били изключени от пазара. Монополните цени на продукта обаче според ЕК са довели до повишаване на цените за потребителите.

От съда потвърдиха и становището на ЕК, че Microsoft има монополно положение на пазара, но отмениха глобата, наложена от комисията. Делото е заведено от ЕК заради монополното положение на компанията и я принуждава да разкрива особеностите на Windows с цел останалите софтуерни фирми да могат да разработват съвместими с операционната система програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още