fallback

Златото ще достигне 740 долара за тройунция, прогнозират експерти

За първото полугодие на 2007 г. средната стойност е 659 долара за тройунция

18:22 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото в края на годината може да достигне 740 долара за тройунция, тъй като кризата на кредитния пазар предизвиква ръст на търсенето му като алтернатива на акциите и облигациите. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на доклад на GFMS.
Средната стойност на златото през второто полугодие ще достигне 690 долара за тройунция, се казва в изследването. За първото полугодие на 2007 г. средната стойност е 659 долара за тройунция.
От началото на годината ценният метал е поскъпнал с 11%. През последната седмица цената на златото се задържа над 700 долара за тройунция, тъй като инвеститорите търсят надеждни активи във връзка със загубите на ипотечния пазар в САЩ, падането на фондовите пазари и снижаването на курса на долара спрямо еврото и йената.
От GMFS предполагат, че до края на годината златото ще се търгува на цени в рамките на 670-740 долара за тройунция. С 50%-на вероятност от компанията прогнозират, че през 2008 г. цената на златото ще достигне 850 долара за тройунция.
Краткосрочните лихвени проценти в САЩ ще бъдат намалени, което ще доведе до снижаване на курса на долара и ръст на цените на златото, смятат от GFMS. За високото равнище на цените ще допринесе и съкращаването на добива на ценния метал. През второто полугодие добивът ще спадне до 1 284 т, т.е. с 1,6% по-малко от същия период на миналата година. Същевременно добивът на злато в ЮАР, най-крупният производител на злато в света, за периода януари-юни е спаднал със 7% на годишна база.
Търсенето на злато от страна на ювелирната промишленост в световен мащаб продължава да расте, като за второто полугодие ръстът се предвижда да бъде 6,3% на годишна база, т.е. 1 309 т.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още