fallback

ЕЦБ вижда заплаха за икономическия растеж заради кредитната криза

Финансовият мнистър на СЩ също приема ипотечната криза като заплаха за растежа, но е уверен в способността на икономиката да преодолее трудностите

14:46 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната кредитна криза е увеличила заплахите пред икономическия растеж, става ясно от доклад на ЕЦБ за развитието на проблемите във финансовия сектор, изготвен по повод предстоящата среща на Г7.

В месечния бюлетин на ЕЦБ се посочва, че глобалното икономическо развитие остава стабилно, което се дължи главно на развиващите се икономики, съобщава Financial Times. От доклада става ясно още, че докато отзвукът от забавянето на американската икономика до момента е бил ограничен, то едва тепърва ще се разбере доколко проблемите на финансовите пазари ще доведат до продължителна преоценка на пазарните рискове и доверието в пазара и дали те ще се отразят и на реалната икономика.

Ерки Лийканен, член на управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че ще минат месеци, докато финансовите пазари се нормализират след кризата в ликвидността, предизвикана от нежеланието на банките да се кредитират една друга заради несигурността около загубите, които може да дойдат от ипотечния сектор на САЩ.

Подобно е и мнението на министъра на финансите на САЩ Хенри Полсън, според когото американската икономика ще бъде засегната от случващото се, но цялостните перспективи пред нея остават добри. От неговите думи става ясно, че пазарът ще успее да преодолее кризата, в която е попаднал.

Министрите на финансите на най-развитите седем държави ще имат среща през октомври, където компетентните институции ще трябва да изложат доклад за причините за кредитната криза, нейното развитие и това как тя се отразява на световните пазари.

Форумът за финансова стабилност на Г7, в който влизат още банкери и представители на регулаторните институции, ще дискутират относно ликвидността, кредитния риск, процедурите по определяне на риска и осчетоводяването на деривативните инструменти, ролята на рейтинговите агенции и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още