fallback

Петролът премина цената от 80 долара за барел

След поскъпването до рекордната стойност цените отбелязаха лек спад

09:27 | 13.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол през изминалата нощ се търгуваше на цени, близки до рекордна стойност от 80 долара за барел. По време на вчерашния ден суровината поскъпна рязко, след което бе отбелязан лек спад в цената й.

Контрактите с доставка през октомври преминаха границата от 80 долара за барел в Ню Йорк, достигайки абсолютен рекорд от началото на търговията през 1983 г. Най-високата цена, на която имаше сключени контракти, беше 80,18 долара за барел.

Цената на черното злато обаче не успя да се задържи над 80 долара и към края на търговията в Ню Йорк барел суров петрол струваше 79,66 долара. В Сингапур цената на суровината беше 79,62 долара в края на търговията.

За високите цени влияние оказват няколко фактора. На първо място е проведената във вторник среща на ОПЕК във Виена, на която бе решено организацията да увеличи предлагането на суровината с 500 хил. барела дневно. Въпреки увеличаването на квотата очакванията са, че търсенето няма да бъде задоволено.

Вторият фактор, който определя цената към момента, са публикуваните вчера данни за американските запаси от петрол. Те показват спад от 7,1 млн. барела при очаквани на специалистите за намаляване на запасите с 2,4 млн. барела.

Върху цената влияе и тропическата буря Умберто, която според Националния център за урагани в САЩ днес трябва да връхлети страната на територията на тексаското и луизианското крайбрежие.

В Лондон петролът от сорта Брент отбеляза лек спад от около 15 цента, като контрактите с доставка през октомври се търгуват на цена 77,53 долара за барел. Вчера Брентът поскъпна с 1,7 на сто до цена 77,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още