fallback

Петролът е стабилен в близост до рекордния връх

16:44 | 11.09.07 г.

Цената на петрола беше стабилна по време на търговията в Лондон днес и преди заседанието на ОПЕК по-късно тази вечер във Виена. Инвеститорите все още не са сигурни дали картелът ще вземе решение за увеличение на производството, за да се ограничи покачването на цената.
В 12 часа търгуваният в Лондон сорт Брент поевтиня с 2 цента до 75.46 долара за барел, докато котираният в Ню Йорк лек суров петрол нарасна с 8 цента до 77.57 долара за барел, което е доста близо до историческия рекорд от 78.77 долара за барел.
Неясните коментари от ОПЕК объркаха инвеститорите и те не са сигурни дали да очакват повишение на продукцията. Очакванията за повишение от 500 000 до 1 милион барела на ден остават, но няколко министри на петрола възразиха срещу каквото и да е увеличение по време на сегашната финансова криза, която има потенциала да намали търсенето, ако проблемите на вторичния пазар на ипотеките достигнат и останалите сектори на икономиката.
Министрите на петрола в Нигерия, Кувейт, ОАЕ, Катар и Либия направиха през последните дни коментари, че няма нужда от повишение на производството. Венецуела и Иран са твърдо против промяна на квотите. Въпреки това обаче има сигнали, че е възможно и друго развитие. Министърът на петрола в Кувейт, Мохамед ал-Олаим, сподели днес сутринта, че очаква положителен резултат от срещата, като уточни, че ще се вземат предвид опасенията на света за големината на доставките. Ал-Олаим заяви, че ОПЕК е запознат с недостига на пазарите и вероятно ще съобрази решението си с тази тенденция. Минути преди да влезе в централата на ОПЕК във Виена Ал-Олаим каза, че картелът има капацитета да увеличи производството много над сегашните нива.
Министърът на петрола от Нигерия Одеин Аджумогобиа пък обяви, че най-големият производител в Африка може да удовлетвори по-силно световно търсене, ако ОПЕК реши да увеличи квотите днес. За разлика от тях обаче минути преди заседанието министърът на петрола на Катар, Абдула бин Хамед ал Атия, за когото доскоро се смяташе, че подкрепя увеличение, заяви, че няма нужда от по-големи доставки. Той уточни обаче, че в рамките на картела няма консенсус по въпроса.
Анализатори коментираха, че евентуално повишение на продукцията ще даде възможност на Федералния Резерв за маневри, тъй като централната банка ще има възможност за намаление на лихвите, без да се опасява, че цената на петрола ще расте и по този начин и инфлацията ще нараства. През нощта цената на петрола се повиши заради опасенията, че ОПЕК няма да направи промени, както и заради атака срещу петролопровод в Мексико, която беше приписана на лява екстремистка организация. Страната е един от основните износители в света и експлозиите притесниха дилърите, че предстоят нови загуби на доставки на петрол и природен газ.
В 16 часа българско време контрактите на борсата Нимекс за фронт месеца октомври се търгуваха на цени от 77.51 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 77.49 долара, а промяната на цената е 2 цента в посока нагоре. Най-високата стойност за деня е 78.32 долара, а най-ниската - 77.22 долара. Откритият интерес е 284 677 контракта. Техническа картина
Close 77.80    High 78.45    Low 75.52
В посока нагоре съпротива е рекордният връх от 78.77 долара, а след него психологическото ниво от 80 долара. Подкрепа е вчерашното дъно, следвана от 74.70 и 73.50, които са съответно 38 и 50 процента корекции на покачването 68.65-78.45.
*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX
Подкрепа
75.50
74.70
73.50
Съпротива
78.80
80.00
82.00
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още