fallback

Дебати относно добива на петрол на срещата на ОПЕК

През последния месец страните от ОПЕК произвеждат над 26,7 млн. барела дневно, което е с около 900 000 барела повече от планираното

16:04 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

По време на днешната среща на страните-членки на ОПЕК представители на Саудитска Арабия са предложили организацията да спомогне за намаляването на цените на петрола чрез увеличаване на добива на суровината. Категорично против тази идея обаче са се изказали представителите на Венецуела, Алжир и Либия.

Високите цени на черното злато затрудняват потреблението в страните потребителки на суровината. Това е причината за издигнатото към ОПЕК искане за увеличаване на добива на петрол с 500 000 барела дневно. Решение по въпроса все още не е взето, но преди началото на срещата представителят на Ирак е дал изявление, от което става ясно, че най-големият производител в организацията – Саудитска Арабия, е съгласна производството да бъде увеличено.

Против предложението на Саудитска Арабия се е изказал министърът на петрола на Алжир Шакиб Келил, който е заявил, че, доколкото зависи от неговата страна, добивът няма да бъде увеличен, защото засега нямало значителна причина за подобен ход, предаде Bloomberg. Според него решение за увеличаване на производството можело да се вземе на някоя от предстоящите срещи на ОПЕК в Риад през ноември или в Абу Даби през декември.

Министрите от Иран и Венецуела също подкрепят запазването на настоящото производство и се обявяват против неговото увеличаване, докато представителят на Либия заявява, че страната му би се съгласила на по-високо производство на по-късен етап през годината, в случай че има повишено търсене на горива в световен мащаб.

През последния месец страните от ОПЕК, които осигуряват около 40 на сто от петрола в света, произвеждат над 26,7 млн. барела дневно, което е с около 900 000 барела повече от заложените планове на организацията.

Според Роджър Диван, маркетинг директор във вашингтонската консултантска агенция PFC Energy, до края на годината ще има нужда от увеличаване на добива на петрол. Мнението на анализатора е, че ОПЕК ще реши да увеличи производството с 500 хил. барела дневно сега, а по-късно през годината, когато стане известно какво ще е зимното търсене на суровината, е възможно ново повишение на квотите за добив.

От началото на годината цената на петрола е отбелязала ръст от 27 на сто, след като страните от ОПЕК решиха да намалят добива с цел запазване на залежите от суровината. Към момента суровият петрол с доставка през октомври се търгува на цена 77,55 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, което е ръст от 0,08 на сто или 6 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още