fallback

Пекин – мръсен и пренаселен, но все пак най-красивият китайски град

Столицата, която трескаво се подновява за Олимпийските игри, задмина Хонконг, бизнес центъра Шензен и пищният Шанхай

15:53 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Мръсен, със замърсен въздух, пренаселен – въпреки всички тези характеристики Пекин беше избран за най-красивия град в Китай, съобщи Ройтерс.
Домакинът на летните Олимпийски игри през 2008 победи 558 града в страната, сред които бившата британска колония Хонконг, която остава на второ място, според проучване на неправителствената организация China Institute of City Competitiveness.
На трето място се нарежда южният бизнес център Шензен за "пионерската му роля в отварянето на Китай и реформаторската политика", а пищният Шанхай е четвърти, тъй като е "финансов център на страната“.
Според председателя на института Гуей Цянфан класацията взима предвид дизайна на Пекин, неговата инфраструктура, архитектура, култура и природна красота.
Включени са и фактори като запазване на исторически паметници, обем на горите, качество на въздуха, транспортна мрежа, градски живот, обществено пространство и БВП.
Резултатите може да изненадат много посетители на Китай, където има чисти и потънали в зеленина градове в източната част, както и живописни стари градове, коментира Ройтерс.
Историческите места в Пекин, често обгърнати от смес от прах от строителни дейности и изпарения от колите и от заводите, отдавна са застрашени, но ситуацията е още по-страшна, откакто градът се подновява трескаво за Олимпийските игри, пише още Ройтерс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още