fallback

Британските фирми ще наемат по-малко служители през четвъртото тримесечие

Проучването, проведено през втората половина на юли, показва, че търсенето на служители е било най-силно в сектора на финансовите и бизнес услугите

11:58 | 11.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Британските компании очакват да наемат по-малко служители през последното тримесечие на годината, отколкото през лятото, съобщи Ройтерс, цитирайки проучване, проведено преди най-лошия период на кризата на кредитния пазар.
Прогнозите на международната фирма за набор на персонал Manpower за заетостта за периода октомври-декември показват спад в дела (сезонно коригиран) на компаниите, които смятат да увеличат персонала си, до 12 на сто от 14 на сто през третото тримесечие.
Проучването, проведено през втората половина на юли, показва, че търсенето на служители е било най-силно в сектора на финансовите и бизнес услугите. 26 на сто от компаниите в тази сфера са търсели увеличение на персонала, а едва 3 на сто - съкращения.
След реализирането на анкетата кризата на кредитния пазар накара няколко инвестиционни банки да обявят съкращения на работна ръка.
Очакванията за заетостта са останали силни сред работодателите в строителството, транспорта и комуникациите. Ръководителите в сектора на продажбите на дребно и в ресторантьорството и хотелиерството обаче планират да наемат по-малко служители, отколкото по-рано през годината.
"Потребителските разходи са намалели в резултат на това, че увеличенията на лихвените нива и притесненията за нивото на инфлацията са разколебали работодателите относно наемането на служители“, коментира Марк Кейхил, управляващ директор в Manpower.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още