fallback

Петролът отново поевтинява заради несигурността около заседанието на ОПЕК

17:47 | 10.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи да пада и днес заради несигурността преди заседанието утре на ОПЕК във Виена, където ще бъдат дискутирани квотите за продукция. Слабите икономически данни от САЩ в петък също оказват негативно влияние. Като цяло пазарите не очакват промяна в производството на картела, но съществуват спекулации, според които ще бъде оповестено изненадващо увеличение на продукцията. Подобен ход би влошил още повече ситуацията пред петрола, който през последните месеци нарастваше благодарение на намаляващите запаси в света в среда на повишено търсене.
Печалбите от петък бяха загубени днес сутринта, а цената спадаше заради индикации през уикенда, че ОПЕК може би обмисля увеличение на квотите главно по настояване от страна на Саудитска Арабия. Анализатори коментираха, че едно такова развитие не би било огромна изненада, тъй като оценките на картела за пазара не са аргументирани. Според ОПЕК има налице достатъчно петрол и запасите са достатъчни, но реалностите показват, че запасите намаляват, а цените се увеличават.
В 14 часа търгуваният в Лондон сорт Брент спадна със 73 цента до 74.34 долара за барел, докато котираният в Ню Йорк лек суров петрол поевтиня с 54 цента до 76.16 долара за барел, което все пак не е далеч от историческия рекорд на 78.77 долара, достигнат на 1 август.
Въпреки че Саудитска Арабия се въздържа от коментари преди срещата, като министърът на петрола Али ал-Наими отказа да коментира ситуацията пред медиите рано тази сутрин, натискът върху картела за действия се увеличава. ОПЕК беше атакуван през последните месеци от Международната агенция за енергетика, която обвини картела, че си е поставил неофициално за цел цена от 70 долара за барел. Натискът, идващ от всички страни, разколеба пазарите в техните очаквания за решението на утрешното заседание, въпреки че всички представители на ОПЕК с изключение на Саудитска Арабия отбелязаха през последните дни, че няма нужда от по-голямо производство на петрол.
Настроенията на пазарите станаха по-мрачни и след излезлите в петък слаби данни за заетостта в САЩ, които показаха, че най-голямата икономика е загубила 4 000 работни места през месец август, което е първи спад след 2003 година. Намалението беше приписано на развилата се криза на пазара на вторичните ипотеки в САЩ. Цифрите засилиха опасенията, че отслабващия икономически растеж в САЩ може да доведе до по-слабо търсене както в страната, така и в чужбина. Към момента очакванията са кризата на пазара на ипотеките да остане ограничена в САЩ и да има слабо влияние върху Китай и Индия, които са основните носители на силния растеж при търсенето. Ако обаче Съединените щати изпаднат в рецесия, търсенето от двете големи азиатски икономики ще намалее значително.
В 15:30 часа българско време контрактите на борсата Нимекс за фронт месеца октомври се търгуваха на цени от 75.79 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 76.70 долара, а промяната на цената е 91 цента в посока надолу. Най-високата стойност за деня е 76.70 долара, а най-ниската 75.76 долара. Откритият интерес е 302 562 контракта.
Техническа картина
Close 73.86    High 74.47    Low 73.40
В посока нагоре силни съпротиви са 74.50 и 75.90, които са съответно 62 и 76 процента корекции на големия спад от лятото 78.15-68.63, като първата от двете засега се оказва непреодолимо препятствие. Следваща съпротива е върхът от 2 август на 77.02. Подкрепа е преодоляното вече 74, което оказваше дълго време съпротива и сега ще играе ролята на силна подкрепа. Следва дъното от 28 август на 71.14, а след него подкрепа е 70.50, където преминава 100-дневната пълзяща средна.
 

*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

Подкрепа

74.00

71.10

70.50

Съпротива

74.50

75.90

77.00

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още