fallback

iSorry, или как Apple се извини за смъкването на цената на iPhone

10 седмици след пускането на модерния телефон компанията свали цената му с 200 долара

17:58 | 10.09.07 г.

Apple дава по 100 долара на хората, които са закупили iPhone от компанията или от телекомуникационния й партньор AT&T, обяви в официално писмо на корпоративния сайт главният изпълнителен директор на компанията Стив Джобс. Парите ще бъдат получени под формата на продукти, закупени от магазините на Apple или онлайн през сайта на компанията, като тази възможност се предоставя на потребителите, които не са ползвали отстъпки при закупуването на телефона.
Джобс направи жеста 24 часа след съобщението, че Apple сваля цената на 8-гигабайтовия iPhone с 200 долара и се отказва да произвежда 4-гигабайтовия модел. Първоначално 4-гигабайтовият iPhone се продаваше за 499 долара, а 8-гигабайтовият – за 599 долара.
Телефоните бяха пуснати в продажба на 29 юни, само преди 10 седмици. На практика Apple „оскубва“ най-лоялните си клиенти – тези, които скочиха първи да купуват скъпия iPhone, а след това свали цените с 20%, коментира списание Форбс.
Реакцията на Джобс е във връзка със стотиците мейли, които е получил с оплаквания за свалянето на цената. Същевременно той посочва, че поевтиняването е част от сектора. „Винаги има промени и подобрения и винаги има някой, който си е купил конкретен продукт преди цената му да падне“, обяснява Джобс.
В твърдението има истина. Motorola например пусна модела тънки телефони Razr за 500 долара през 2004 г. Сега една версия на телефона може да се купи за 50 долара при сключване на двугодишен договор с AT&T.
Същевременно днес стана ясно, че Apple е продала 1-милионния телефон iPhone в неделя, съобщи AFX.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още