fallback

Сливането на Gaz de France и Suez създава нов енергиен гигант

Двете компании направиха днес общо изявление за обединяването си

11:58 | 03.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

В Европа е създаден нов енергиен гигант, след като 18-месечните преговорите между Gaz de France (GDF) и Suez са финализирани. Двете компании направиха днес общо изявление, в което се съгласяват сливането да бъде извършено. Паритетът на акциите на новата компания ще бъде при съотношение 21 акции на GDF срещу 22 книжа на Suez, съобщава Sueeddeutsche Zeitung.
Името на новото обединение, в което френската държава ще запази над 35-процентен дял, ще бъде GDF Suez. Към момента Франция притежава 80 на сто от GDF.
С подписването на споразумението се слага край на 18-месечните трудности по осъществяването на операцията. Основната цел на френското правителство беше да се попречи на придобиването на Suez от страна на италианския енергиен концерн Enel.
Президентът на Франция Никола Саркози на няколко пъти до този момент изрази желание за сключването на сделката, но не при условията на пълно сливане, защото според него по такъв начин щяло да се стигне до фактическа пълна приватизация на GDF. Все пак сливането бе осъществено на тази база, но от Suez предварително разделиха своите подразделения за доставка на отпадна и питейна вода и извозване на боклук. Освен това от компанията са поели задължение да пласират 65 на сто от акциите на подразделенията на борсата и да си запазят само блокираща квота от 35 на сто.
Създадената компания се превръща в най-големия доставчик на течен газ в света, най-големия концерн за природен газ в ЕС, както и във водещ доставчик на електричество.
Днес книжата на GDF отстъпиха с 1,47 на сто, или 0,5 евро, до средна цена 36,80 евро за акция. Тези на Suez също бележат спад, като понижението е 2,16 на сто, или 0,9 евро, до цена 41,74 за ценна книга.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още