fallback

Буш представи мерките за борба с ипотечната криза в САЩ

Американският държавен глава направи първото си публично изявление по въпроса

09:51 | 03.09.07 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джордж Буш се намеси в ипотечната криза в страната, която прерасна в световна финансова криза. Американският държавен глава направи това в петък следобед с официално изявление по въпроса.
Буш заяви, че ще бъдат взети мерки да се помогне на хората, попаднали в затруднения с изплащането на ипотеките си, както и че ще бъдат затегнати механизмите пред отпускането на кредити с високи разходи за обслужване. Същевременно президентът на САЩ каза, че не може да се предприемат стъпки по отстраняването на спекулантите от пазара.
„Аз възнамерявам да се помогне на собствениците на жилища. Това е ролята, която трябва да изиграе правителството. Не е негова задача обаче да отстранява от пазара спекулантите или онези, които са взели решение да закупят жилище, знаейки, че няма да могат да си го позволят“, каза американският държавен глава, цитиран от Bloomberg.
Мерките, които ще бъдат взети, ще позволят на Федералната жилищна администрация, чиято задача е да застрахова ипотеките на заемополучателите с ниски и средни доходи, да гарантира кредитите на затруднените с обслужването им граждани. По този начин според Буш ще бъде избегнато обявяването на голяма част от ипотеките за необслужваеми, както и ще се намали нуждата от рефинансиране на старите задължения.
Вземането на мерките се налага заради свитото предлагане на кредити и нарастващите разходи по получаването на заеми, което заплашва целия жилищен пазар в САЩ. Според данни на официалната статистика в края на миналата година са отпуснати високорискови ипотечни кредити на обща стойност 1,4 трилиона долара на над 7,5 млн. души. Повече от 2 млн. американци са на път да изгубят своите домове в следващите месеци в резултат на повишените лихвени нива, съобщават от независимата изследователска организация Center for Responsible Lending.
Броят на просрочените ипотеки в САЩ през юли е почти удвоен в сравнение с юли 2006 г., показват последните статистически данни от страната. Това именно е основната причина за спешните мерки, предприети от администрацията на Буш за подобряване на положението.
Според плана на Буш жилищната агенция трябва да помогне допълнително на над 80 000 души да рефинансират задълженията си с помощта на държавата през финансовата година, започваща на 1 октомври. Според плановете на агенцията през периода трябва да бъдат подпомогнати 240 000 души, или с близо 140 000 повече, отколкото са били през настоящия период.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още