fallback

Буш се намесва в ипотечната криза

Първото публично изявление на американския президент по въроса има за цел да възстанови доверието във финансовата система

11:19 | 31.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес се очаква президентът на САЩ да обяви какви мерки ще бъдат взети за подпомагане на получилите високорискови ипотечни заеми. Целта на тази първа публична стъпка по отношение на кризата е да бъде показана загрижеността на държавата към проблемите и на собствениците на жилища, и на институциите, отпуснали високорисковите кредити.

Вземането на отношение по актуални въпроси от страна на държавния глава на САЩ по принцип води до успокояване на проблемните ситуации. Намесата на Буш е предизвикана от множеството спекулации, че проблемите в ипотечния сектор могат да доведат до рецесия в страната и спад на икономическия ръст.

През последните седмици кризата в САЩ предизвика редица проблеми в световния финансов свят. Валутната търговия беше силно волатилна поради проблемите в ликвидността на банките. Централните банки на всички водещи икономики се опитваха да помогнат за преодоляването на трудностите и вляха значителни средства на финансовите пазари.

Борсовата търговия в последно време също е нестабилна, като инвеститорите реагират на всяка негативна новина, идваща от проблемния сектор, с масирани разпродажби, които са засегнали почти всички големи компании. Доверието във финансовата система също е на променливо ниво. Поради спада на борсовите цени инвеститорите се насочват към придобиването на държавни облигации, чиято доходност спадна до рекордно ниски стойности заради големия интерес към тях.

Всичко това предизвиква голям интерес към изявлението на Буш, което е насрочено за днес следобед. Очаква се да бъдат оповестени мерки, които да повишат гъвкавостта на Националната жилищна администрация да подпомага кредитните институции и получателите на заеми, съобщава Ройтерс. Една от очакваните стъпки е да бъде позволено на администрацията да гарантира заемите минимум за 90 дни с цел да бъде намален броят на необслужваемите ипотеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още