fallback

Volkswagen и Apple обмислят създаването на iCar

Електрониката, варираща от сателитна навигация до уреди за топлене на напитки, се превръща във все по-важен търговски аспект за автомобилопроизводителите

10:33 | 31.08.07 г.

Щатският производител на компютри Apple Inc. и немският производител на автомобили Volkswagen AG обсъждат възможността за създаване на "iCar" – автомобил, който ще включва продукти и технологии на производителя на известния музикален плейър iPod, съобщи AP.

Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс и шефът на Volkswagen Мартин Уинтъркорн са се срещнали в Калифорния и планират да обсъждат в бъдеще проекта, е заявил говорител на VW. Има „десетки идеи“, но малко конкретни планове на този етап, е уточнил той.

Компактна кола, оборудвана с продукти на Apple, би представлявала сериозен интерес за младите хора, смятат анализатори на пазара.

Apple вече работи с VW и други автомобилопроизводители за интегрирането на iPod-и в леките автомобили.

Електрониката, варираща от сателитна навигация до уреди за топлене на напитки, се превръща във все по-важен търговски аспект за автомобилопроизводителите.

Ford Motor, например, ще представи тази есен система за комуникации и забавления в колата, разработена съвместно с Microsoft Corp. Екстрата ще струва допълнителни 395 долара. Системата, наречена Sync, ще разпознава гласови команди и ще чете на глас текстовите съобщения, които се получават на мобилните телефони.

BMW пък разработва заедно с Intel мобилно офис оборудване за серията 7, което ще дава на шофьорите достъп до безжичен LAN и до свързан с Bluetooth принтер.

Audi, високият клас на групата Volkswagen, вече има система, която показва информация от iPod на дисплея на радиото в автомобила.

Въпросът, който списание Times задава, е дали iCar ще бъде просто ъпгрейд на малка кола за масите от класа на Beetle, който VW планират да върнат към живот, с няколко продукта на Apple или ще се стигне до напълно нов дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още