fallback

Fed продължава да подкрепя ликвидността

16:46 | 24.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Два ключови фактора определяха вчерашната сесия и в цялост дадоха позитивния тон за трети пореден ден. Първоначалното поскъпване беше катализирано от една корпоративна новина, но с влияние върху целия пазар. Bank of America e инвестирала сумата от 2 млрд. долара в коментираната напоследък компания Countrywide Financial, която се намира в центъра на ипотечната криза. Такъв ход от страна на една от най-големите банки в САЩ не може да не бъде позитивна новина, тъй като предполага, че от банката виждат значителна атрактивна вътрешна стойност в бизнеса на компанията и сектора като цяло.

Естествено това се отрази силно позитивно върху акциите на кредитора, които поскъпнаха по време на търговията преди редовната сесия, а впоследствие и по време на самата сесия с повече от 20%. Реакцията на пазара се отрази едва вчера поради времето на самия анонс.

От друга страна и доста по-противоречива като характер и влияние върху пазара беше обявената от Федералния резерв нова репо сделка с цел повишаване на ликвидността във финансовата система. Това на пръв поглед е позитивен факт, тъй като ФЕД продължава да показва решителност да запази нормалното функциониране на системата, но от друга предполага, че според централните банкери кризата далеч не е отминала. Това постави под натиск акциите от финансовия сектор и като цяло ограничи започналото по-рано поскъпване на индексите. Така например Dow „се обърна” от 13 298 и се понижи слабо към 13 225 областта.

Що се отнася до секторното разпределение финансовият сектор бързо се понижи с около 0,5%, следван от индустриалните компании с -0,3%.

Технически анализ

Dow Jones

Dow почти достигна до първоначалната си възходяща цел около 13 330, като ерозирането й ще постави на прицел и важната съпротива при 13 440. Последното ще бъде детерминиращо за промяна на сентимента, тъй като тук се съсредоточават важно Фибо ниво 61,8% и трендът от предходните максимуми. В непосредствен план подкрепа има при 13 000 и при 12 815, като ерозирането на последното ще постави на прицел отново 12 510. Картината остава умерено позитивна в краткосрочен план, но с риск към влошаване.

Подкрепа

13 000

12 815

12 510

Съпротива

13 330

13 440

13 685

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още