fallback

Жените мюсюлманки - кариера или покривало?

Покривалата за лице са наболял проблем в много страни по отношение на правата на жените, които ги носят

12:18 | 22.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Жените мюсюлманки, които покриват лицето си, оставяйки да се виждат само очите, често имат проблеми при намирането на работа. Някои от тях, за да подобрят перспективите си за намиране на работа, спират да носят покривалата си, пише Ройтерс.

„Никой не взима на работа жена с никаб в сектора на продажбите на дребно“, заявява 22-годишната Айша Обеид от Дубай, която е спряла да носи своето покривало.

Подобни трудности се срещат най-вече при търсенето на работа, която изисква общуване с клиенти. Обичайна гледка в Обединените арабски емирства е жена на работното си място, която носи рокля и покривало за глава, но жени с никаб, който оставя да се виждат само очите, рядко може да бъдат забелязани в офисите.

„Жени с никаб не седят на гишетата – те вършат административна работа“, пояснява Абдула насер, ръководител на пощенски офис в Дубай. „Клиентите искат да знаят на кого говорят“.

Покривалата за лице са наболял проблем в много страни по отношение на правата на жените, които ги носят, да посещават светски училища или да станат полицаи, учителки или да заемат друга обществена длъжност.

Някои компании, като банките например, имат политика да забраняват носенето на никаб в работно време.

В САЩ Сайма Азфар, имигрантка от Пакистан, планира да носи своя никаб по време на интервюта за работа, след като вземе приравнителните си изпити по медицина в Чикаго. По думите й има жени мюсюлманки, които са лекари и са преминали през този процес в САЩ. Те са я успокоили, че ако разполага с необходимите знания и талант, няма да й бъде отказана работа само защото носи покривало.

Зерга Абид, консултант комуникации и маркетинг, смята, че никабът й не е навредил на кариерата й. Преди това тя е работила като редактор на новини за NBC. Въпреки че се е сблъсквала с любопитството на колегите си, 38-годишната Абид е спокойна, че американските закони й дават свободата да работи и да носи никаб, макар и с една значима спънка – тя не е добре дошла на екрана.

В Турция носенето дори само на покривало за глава представлява борба за жените, на които е забранено да си покриват главите в работно време, ако работят в обществения сектор. В частния сектор те също са спирани да го правят. В някои офиси единствените жени с покрити глави са чистачките.

Няма статистика колко жени са напуснали университета или трудовия пазар заради ограниченията за носене на покривало за глава, но според проучване на компанията за проучвания TESEV 60 на сто от жените в Турция покриват главите си.

Турция има най-ниското ниво на участие на жените в трудовата сила от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - 27 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още