fallback

Анализатори: Руската държава "слага ръка" на златните находища в страната

Държавният монополист Алрос е закупил дял от 22 на сто в най-голямата компания за добив на злато в страната - „Полюса на златото“

17:37 | 21.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Руската държава се готви да установи контрол над още един стратегически отрасъл на руската икономика – златодобива, се казва в анализ на агенция РИА Новости. Според прогнозите, доходите от този отрасъл стремително ще растат.

Първата стъпка в тази посока е продажбата от страна на милиардера Михаил Прохоров на неговия 22-процентен дял в най-голямото в Русия предприятие за добив на злато - „Полюса на златото“, на държавния монополист в добива на диаманти „Алрос“. По данни от източници, близки до сделката, Алрос е предложил за целия пакет акции повече от бившия партньор на Прохоров - Владимир Потанин.

Двамата бивши партньори, делящи 4-то и 5-то място в класацията на списание Forbes за 100-те най-богати хора в Русия със състояние от около 15 млрд. долара всеки, са се разделили в началото на годината. Тогава се е предполагало, че Прохоров ще продаде на Потанин своите дялове в „Полюс на златото“ и „Норилски никел“. Потанин обаче не е намерил достатъчно пари, за да заплати на Прохоров поскъпващите акции на двете компании.

Наскоро стана известно, че купувач на „Полюса на златото“ е станала държавната Алрос, която добива 97% от диамантите в Русия и в световен мащаб отстъпва само на De Beers. От Алрос са предложили на Прохоров за дела му в „Полюса на златото“ 2,2-2,5 млрд. долара, което е с 20-30% повече от настоящата му пазарна стойност. Наскоро след това президентът на руската Внешторгбанк е съобщил, че банката ще отпусне на Алрос кредит за покупката.

Според анализатори, ако се погледне задълбочено на сделката, това е първата стъпка на държавата, в лицето на Алрос, по укрепване на държавните позиции в отрасъл, който в бъдеще ще носи огромна печалба. В момента Русия по обем на златодобива е на шесто място в света, но притежава вторите по големина запаси след ЮАР.

Някои анализатори предполагат, че е възможно държавата да предложи аналогична сделка и на Потанин за неговия 22-процентен дял от „Полюс на златото“ и той едва ли ще откаже. А след това не би имало никакъв проблем държавата да изкупи и останалите 7% съвместен дял на Потанин и Прохоров, с което нейният дял ще достигне контролния пакет акции от 51%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още