fallback

Goldman Sachs: Инвестирайте в царевица!

За инвеститорите, влагащи средства в стоки, това може би е най-добрият момент за покупка на царевица и захар, вместо на нефт и мед

13:41 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Някои анализатори препоръчват на инвеститорите да влагат средства в селскостопанска продукция вместо в нефт и метали, съобщава агенция Bloomberg.

Според коментарите, за инвеститорите, влагащи средства в стоки, това може би е най-добрият момент за покупка на царевица и захар, вместо на нефт и мед. Цената на захарта, най-важната суровина за производство на етанол, сега се намира на рекордно ниско равнище спрямо нефта. А падането на цената на царевицата тази година е най-голямото от 1998 г. насам.

Goldman Sachs съветва инвеститорите да влагат средства в царевица. Бившите мениджъри на хедж-фондове Джим Роджърс и Марк Фабер, които препоръчаха да се продават акции седмица преди борсовия крах в САЩ през 1987 г., също отбелязват привлекателността на селскостопанската продукция.

През изминалата седмица пшеницата, кафето и царевицата са надминали по резултати почти всички стоки, влизащи в индекса UBS Bloomberg CMCI. За същия период цената на нефта е паднала с 8%, а цената на медта е отбелязала минималната си стойност от март насам във връзка със загубите на ипотечния пазар в САЩ, които са „ударили“ потребителското търсене.

„Ако започне забавяне на ръста на световната икономика, това няма да повлияе на селскостопанската продукция, тъй като хората ще продължат да се хранят“, отбелязва Шон Кориган от Diapason Commodities Management. „Могат да пострадат стоманата, желязната руда и никела. Но хората ще продължат да купуват хляб и картофи“, допълва той.

„Населението на Азия е 3 млрд. души, които няма да загубят апетита си заради проблеми в САЩ“, смята Джим Роджърс, който точно прогнозира ръста на цените на стоките през 1999 г. „Ако Америка банкрутира, те ще ядат дори повече.“

Марк Фабер пък предполага, че цените на селскостопанската продукция като цяло са все още ниски в реално изражение и изглеждат привлекателни поради потенциалните проблеми, свързани с климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още