fallback

Липсата на работна ръка в Германия струва 20 млрд. евро на година

Изправени пред недостига на работна ръка, управляващите в Германия търсят начин да се справят в проблема

12:23 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Липсата на квалифицирана работна ръка струва на германската икономика около 20 млрд. евро на година, или 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, става ясно от доклад, изготвен по поръчка на властите.

„Пропуснатите ползи от недостатъчния брой кадри се изчисляват на десетки милиарди евро. Сумата може да достигне 1% от БВП, или 20 млрд. евро през 2007 г.", се казва в проучването.

Според документа броят на незаетите работни места, нужни за увеличаване продуктивността на бизнеса, възлиза на десетки хиляди, като най-много са те в „най-важните сектори за технологичната конкурентноспособност на германската икономика“: машиностроене, електротехническа промишленост, автомобилостроене.

Посочва се и липсата на дипломирани кадри в научната и технологичната сфера.

Изправени пред недостига на работна ръка, управляващите в Германия търсят начин да се справят с проблема. Няма обаче единодушие за това как да се подходи по въпроса. Някои министри консерватори настояват за отваряне на границите за квалифицирани имигранти, но колегите им социал-демократи предпочитат дългосрочните мерки за борба с безработицата и преквалификацията на около 3,7-те млн. безработни, които в момента са регистрирани от статистически служби в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още