fallback

Еко-магнати: Бумът в сектора тепърва предстои

Мениджъри, станали милионери благодарение на "зеления" бизнес, не смятат, че той е балон

11:59 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Отговорът на човечеството на глобалното затопляне ще промени източниците на енергия и този факт вече създава „зелени магнати“ от ранните инвеститори във възобновяема енергия, екологично чисти технологии и търговия с въглеродни емисии.
Четирима от тях, които са на мнение, че в сектора все още могат да се направят много пари, отговарят на въпроси на Ройтерс.
Брус Хури, съосновател на базираната в Лос Анджелис Solar Integrated Technologies, на 48 г. има състояние от 5 млн. долара от осребряването на акции на компанията. Той има още и дял на стойност 11 млн. долара в компанията, която произвежда леки слънчеви панели за покриви на търговски сгради.
В началото на 90-те години на миналия век Хури решил, че има пазар за гъвкави слънчеви панели, които може да бъдат използвани за покриване на големи покриви, като например на складове. Той основава Solar Integrated през 2001, когато данъците и субсидиите правят пазара по-привлекателен.
Хури не смята, че „зеленият“ бизнес е балон. По думите му по политически причини САЩ изостава от останалите страни по отношение на екологичните въпроси, но след като веднъж ги настигне, ще се наблюдава верижно разрастване. „До 20 години няма да се говори за обикновени покриви, защото те просто няма да съществуват. А след 50 години всяка част от дадена сграда, която е огряна от слънцето, ще генерира енергия по някакъв начин", прогнозира той.
Друг „еко-милионер“ - 44-годишният Педро Моура Коста, съосновател на базираната в Оксфорд EcoSecurities, има състояние от 4,8 млн. паунда (10 млн. долара) след продажбата на част от акциите си в компанията, която превръща съкращението на вредните емисии в кредити срещу търговия с въглеродни емисии. Делът, който му остава в компанията, е на стойност около 37 млн. паунда.
Коста, който работел като лесничей в Малайзия, преценил, че пазарът на кредити срещу въглеродни емисии има голям потенциал, а протоколът от Киото потвърдил прогнозата му. В началото на 90-те години той бил консултант по проект за залесяване на остров Борнео като компенсация на замърсяването от нови електроцентрали в Холандия.
Той също е на мнение, че този сектор не е балон. „Стана достатъчно ясно, че трябва да направим нещо незабавно или последствията ще бъдат катастрофални“, коментира той.
Този бизнес може да е балон само ако липсва политическата решимост да се намалят емисиите в целия свят, допълва Коста.
43-годишният австралиец Дейвид Скейсбрук, основател на Novera Energy, разполага с 6 млн. долара от осребряването на част от акциите си в компанията си за вятърна енергия и добив на газ от отпадъци, основана през 1998 г.
По думите му три неща са тласнали нагоре финансовата оценка на акциите в сектора на вятърната енергия. На първо място, хората се тревожат повече за енергийната сигурност. На второ, нараства цената на традиционните източници на енергия като петрол и газ. На трето място, дори по-консервативните инвеститори са били привлечени от данъчните облекчения и държавните субсидии.
Според Скейсбрук големите инвестиции в сектора тепърва предстоят.
Последният еко-магнат, интервюиран от Ройтерс, е Нийл Екърт, изпълнителен директор на Climate Exchange – оператор на основната европейска борса за търговия с въглеродни емисии. Екърт притежава акции на стойност около 18 млн. паунда.
Екърт също споделя мнението, че зеленият бизнес не е балон. „Ние имаме най-голяма възможност да заменим компаниите за изкопаеми горива, които имат пазарна капитализация от стотици милиарди паунда, но е много важно да се вслушаме в консенсуса на учените и да създадем финансово решение“, коментира той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още