fallback

ЦРУ и ФБР редактират статии в Wikipedia

Променена е информация, касаеща войната в Ирак и щатския затвор в Гуантанамо, Куба

12:23 | 17.08.07 г.

Потребители, ползващи компютри на ЦРУ и ФБР, са редактирали информация в онлайн енциклопедията Wikipedia, включително теми, свързани с войната в Ирак и щатския затвор в Гуантанамо, Куба, сочат данни от нова проследяваща програма, пише Ройтерс.

Промените може би са в нарушение на правилата на Wikipedia за конфликт на интереси, твърди говорител на сайта.

Проследяващата програма WikiScanner е създадена от Върджил Грифит от института Санта Фе в Ню Мексико и този месец е качена онлайн на сайт, който бързо получил много заявки за търсене.

Програмата дава възможност да се проследят компютрите, от които са правени промени в популярната интернет енциклопедия, в която всеки потребител може да създава нови теми и да прави редакции.

WikiScanner разкрила, че от компютри на ЦРУ е редактирана тема за нахлуването в Ирак през 2003, ръководено от САЩ. Една от графиките в статията, съдържаща информация за жертвите, е била редактирана, за да бъде добавено уточнението, че много от данните са били приблизителни и не е било обяснено дали става дума за военни или за цивилни граждани.

От машина на ЦРУ е била редактирана и друга тема – за бившия шеф на централното разузнаване на САЩ Уилям Колби, при което е разширена информацията за неговата кариера и са били обсъдени заслугите на умиротворителна програма по време на войната във Виетнам, която той е ръководил.

Програмата WikiScanner е показала още, че чрез компютър на ФБР са махнати въздушни и сателитни снимки на щатския затвор за заподозрени в тероризъм в залива Гуантанамо в Куба.

Говорителят на ЦРУ Джордж Литъл е заявил, че не може да потвърди дали компютри на разузнаването са били ползвани при тези промени, като добавил, че „агенцията винаги очаква компютърната й система да се ползва отговорно“.

От ФБР не са излезли с коментар.

Програмата показала също, че компютри на много други организации и компании са били ползвани, за да се редактират статии, свързани с тях.

Грифит казва, че е създал WikiScanner, „за да доведе компании и организации, които не харесва, до малки PR кризи, както и да види какво правят други интересни организации, към които по принцип е неутрален“.

Не се знае дали промените са направени от официален представител на агенция или компания, казва Грифит, но е ясно, че редакцията е направена от някой с достъп до мрежата на организацията.

Редактирането на информация в Wikipedia от потребител, който има близки връзки с темата, която редактира, е в нарушение на правилата на енциклопедията за неутралност, казва говорителят на компанията майка на енциклопедията - Wikimedia Foundation, Санди Ордонез.

„Wikipedia сама се коригира“, добавя обаче тя, като има предвид, че подвеждащите статии могат бързо да бъдат поправени от друг редактор. По думите й Wikimedia приветства появата на WikiScanner.

WikiScanner е на адрес wikiscanner.virgil.gr

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още