fallback

Сривът на пазарите продължава

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific се понижи с 1,8 на сто до 139,56 пункта

09:30 | 17.08.07 г.

Сривът на азиатските пазари продължи и тази сутрин, като книжата регистрираха най-големия си еднодневен спад от няколко години насам. Причините за понижиението според повечето анализатори са все още несигурната ситуация около ефекта от кредитната криза в САЩ, както и поскъпването на йената, което влияе негативно върху износа на Япония.

„Изглежда пазарът ни казва, че е уплашен, без да знае от какво е уплашен“, коментира пред Bloomberg Джереми Хол от Henderson Global Investors Ltd. в Сингапур. Според анализатора, ще отнеме време преди негативните настроения да отминат.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 1,8 на сто до 139,56 пункта. Само тази седмица бенчмаркът, който включва акции на 1 060 компании, се понижи с 6,5 на сто.

Японският Nikkei 225 загуби 695 пункта, или 4,3 на сто от стойността си, до 15 453 пункта. Хонконгският Hang Seng се понижи с 3,3 на сто ( 688 пункта) до 19 983 пункта. Южнокорейският Kospi падна с над 3 на сто и затвори при нива от 3 330 пункта.

Азиатските пазари не успяха да се възстановят от късното рали на някои американските компании. Вчера S&P 500 затвори с 0,32 на сто по-високо от вторник. Въпреки това Dow Jones Industrial Average и Nasdaq, другите два бенчмарка за американските пазари, затвориха на червена територия.

Днес фючърсите на S&P 500 се търгуват с 0,2 на сто което означава, че инвеститорите очакват нов спад на Wall Street.

Силната йена бе причина за понижението на акциите на Toyota. Производителя на автомобили, който успя да победи General Motors по продажби, понижи пазарната си капитализация с 4,4 на сто до 6 380 йени за акция. Това бе най-големия спад на акциите на компанията от октомври 2003 г. насам.

Honda и Canon също остстъпиха днес със съответно 5,3 и 4,9 на сто. Книжата на японските износители пострадаха, след спекулациите, че скъпата йена ще бъде причина за спад в приходите им.

Вчера японската валута стигна 112,01 йени за долар, което бе най-високата й стойност от юни 2006 г. насам.

Акциите на компаниите от суровинния сектор регистрираха спад след понижението на цените на металите. Усреднената стойност на 6-те най-търгувани метала в Лондон се понижи с 6,1 на сто вчера – най-големия еднодневен спад на мярката от началото на 2005 г. Медта се понижи със 7,8 на сто, никелът с 5,3 на сто, а цинкът загуби 7,4 на сто.

Вчера петролът също регистрира понижения, но по време на търговията в Азия днес възстанови част от изгубените позиции.

Според Сейчиро Мута от UBS AG в Токио, инвеститорите са загубили всякакво доверие в рисковите активи.

Проблемите в САЩ вчера накараха Федералния резерв да отдели още 17 млрд. долара, за да подрекпи ликвидността в банковата система. Проблемите в кредитния пазар накараха много от кредиторите да ограничат боря на кредитите които отпускат и това повиши лихвените проценти и затрудни достъпа до капитали от страна на бизнеса. Така Фед се видя принуден да се намеси и да инжектира нови средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още