fallback

Издръжката на холандското кралско семейство е 90 млн. евро

Холандската кралица Беатрикс получава от държавата над 4 млн. евро ежегодно, от които 742 хиляди евро като заплата

09:08 | 17.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Сметната палата на Холандия смята да направи прозрачни всички разходи, свързани с издръжката на кралското семейство, което струва на държавата 90 милиона евро ежегодно, съобщи неин представител, цитиран от РИА „Новости“.
Холандската кралица Беатрикс получава от държавата над 4 млн. евро ежегодно, от които 742 хиляди евро като заплата. Останалите пари отиват за издръжката на персонала, за представителни разходи, пътувания, охрана, издръжка на дворците и за други цели.
Престолонаследникът принц Вилем-Александър и неговата съпруга принцеса Максима получават ежегодно по 226 хиляди евро всеки. Членовете на кралската фамилия изразходват около 1 млн. евро на година за полети.
Дворците, два в Хага и един в Амстердам, са собственост на държавата и се предоставят за безплатно използване от монарха. Благодарение на това Беатрикс няма никакви разходи за тяхното поддържане и ремонт.
Собственост на кралицата са малкият замък Дракестейн и имението Де Хорстен, както и дом в Хага. Холандското кралско семейство разполага и с две къщи в Италия и една в австрийските Алпи. По молба на Сметната палата министерството на отбраната ще информира и за годишната издръжка на кралската яхта „Зелен дракон“.
Броят на автомобилите, произведенията на изкуството и скъпоценностите на кралската фамилия ще останат неизвестни за широката общественост.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още