fallback

Газопроводът "Северен поток" ще струва около 6 млрд. евро

Строителството на двете тръби на морския газопровод още не е започнало

17:14 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на строителството на двете тръби на руско-германския морски газопровод „Северен поток“, непосредственото строителство на който още не е започнало, за пореден път е нараснала, достигайки 6 млрд. евро, съобщава Интерфакс.
„По предварителни оценки стойността на строителството на „Северен поток“ (двете тръби) ще бъде от порядъка на 6 млрд. евро“, се казва в тримесечния отчет на „Газпром“.
Още в края на 2005 г., когато започва строителството на сухопътната част на газопровода, ръководството на концерна е определяло цената на двойния газопровод малко над 4 млрд. евро, припомнят запознати. Доскоро официалната предполагаема сума на инвестицията се оценяваше на минимум 5 млрд. евро.
От пресцентъра на „Северен поток“ са посочили, че по-точна оценка на бюджета на проекта ще може да се даде след приключване на търговете за доставка на тръби и за извършване на корабни услуги, които се провеждат до края на годината.
„Северен поток“ е магистрален газопровод през Балтийско море, който ще съедини балтийското крайбрежие на Русия и Германия, като дължината му е 1 200 км. Предвижда се газопроводът да влезе в действие през 2010 г., като на първия етап ще се строи едната тръба с пропускателна способност 27,5 млрд. куб. м годишно. На втория етап ще бъде удвоена пропускателната способност до около 55 млрд. куб. м годишно за сметка на втората тръба.
Морската част на газопровода „Газпром“ (с дял от 51% от компаниите оператори) ще строи съвместно с германските E.ON и BASF (с дял от по 24,5%) и евентуално с Gasunie (с дял до 9% за сметка на германските партньори).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още