fallback

Австралия ще продава уран на Индия

Австралия, която има едни от най-големите доказани уранови залежи в света, вече бе дала индикации през юли, че има вероятност за подобна сделка

11:58 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Австралия даде зелена светлина за продажбата на уран на Индия, при условия че инспектори ще могат да проверяват дали той се ползва изключително и само за граждански цели, съобщи вестник The Australian.

Решението е взето преди часове на среща на Комитета за национална сигурност, посочва австралийският всекидневник.

Австралия, която има едни от най-големите доказани уранови залежи в света, вече бе дала индикации през юли, че има вероятност за подобна сделка, след като от края на миналата година има подписано споразумение между САЩ и Индия за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели.

По силата на това споразумение, което бе обявено още през юли 2005 г., се разрешава американският износ на ядрени горива и технологии към Индия за първи път от 30 години насам. Страната не е подписала Договора за неразпространение на ядрените оръжия, предложен от Ирландия през 1968 г. Подписа си под този документ са сложили над 180 държави в света, като сред малкото изключения от по-големите световни икономики е именно Индия.

Обявеният внос на ядрени горива притесни Пакистан – страна, която се смята за съюзник на Вашингтон във „войната срещу тероризма“, но също и за вечен противник на Индия. Пакистан също не е подписал Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още