fallback

Срив на азиатските пазари тази сутрин

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия се понижи с 2,2 на сто до 146,01 тази сутрин

10:10 | 15.08.07 г.

Всички азиатски пазари, с изключение на този в Бангладеш, регистрираха значителни понижения тази сутрин. Измежду най-понижилите се акции бяха тези на банките и на компаниите, свързани с финансовия сектор. Големите износители в Япония също се пострадаха по време на търговията тази сутрин, след като несигурната ситуация в кредитните пазари, накара много инвеститори да затворят рисковите си carry trade позиции и това оскъпи йената.

„Лагерът на мечките, който очаква сериозен икономически спад, изглежда расте“ коментира пред Bloomberg Тю Исен от Bankinvest Group в Сингапур.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия се понижи с 2,2 на сто до 146,01 пункта тази сутрин. Това е най-ниското ниво на затваряне от 1 май насам. За всяка една акция от индекса която се повиши, девет други регистрираха понижения.

Местните индекси също регистрираха значителни спадове. Японският Nikkei 225, включващ 225-те най-големи компании на борсата в Токио, се понижи с 369 пункта, или с 2,19 на сто, до 16 475 пункта, което прекрати двудневното повишение на индекса. Освен книжата на компаниите от банковия сектор, големите износители също поведоха индекса надолу. Компании като Sony Corp., които реализират голяма част от приходите си извън Япония, понижиха пазарната си капитализация, след като йената се понижи спрямо високо-лихвените валути като еврото, щатския долар и австралийския долар.

Хонконгският Hang Seng отстъпи с 2,83 на сто, или с 623 пункта, до 21 384 пункта. Бенчмаркът за борсата в Шанхай – CSI 300 отстъпи с 0,36 на сто и затвори при нива от 4 778 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 2,96 на сто, или 176 пункта, и се понижи до ниво от 5 788 пункта. Това е най-ниската стойност на индекса за последните 5 месеца. Пазарите в Нова Зеландия също регистрираха значителни понижения. Индексът NZX 50 FF GROSS отстъпи с 1,51 на сто.

Най-зле представилите се пазари бяха тези в Индонезия и Филипините, където индексите паднаха с над 4 на сто.

Несигурната ситуация около кредитната криза в САЩ бе причината акциите на компаниите от финансовия сектор да се понижат значително. Най-голямата банка в Япония, Mitsubishi UFJ, понижи пазарната си капитализация с цели 6,1 на сто до 1,07 млн. йени за акция, което е най-ниската стойност на компанията за последните 2 години. Sumitomo Mitsui, третата по големина банка в страната, понижи стойността на акциите си с 6,7 на сто до 913 000 йени за ценна книга.

Говорители на Mitsubishi UFJ заявиха, че банката е реализирала загуби в размер на 5 млрд. йени (42,6 млн. долара) поради инвестициите си обвързани с ипотечния сектор в САЩ. Според анализатори цитирани от Bloomberg, въпреки, че загубата не е толкова значителна, за да понижи значително акциите на банката, негативния сентимент обхаванал кредитните пазари като цяло може да бъде причина за срив.

Акциите на Toyota се понижиха с 2,8 на сто до 6 860 йени за ценна книга.

Книжата на BHP, най-голямата минна компания в света, отстъпиха значително тази сутрин след спад в цените на металите. Акциите на компанията се понижиха с 5,4 на сто до 33,16 австралийски долара за ценна книга, което е най-ниската стойност на акциите на компанията от 13 юни насам.

Вчера медта търгувана в Лондон се понижи с 1,9 на сто, никелът с 0,6 на сто, а цинкът с 1,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още