fallback

Най-голямата банка в Европа с прогноза за големи загуби

UBS AG регистрира печалба от 3,43 млрд. евро за тримесечието, но въпреки това се очакват тежки времена за банката

09:56 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки регистрираната за първо тримесечие от година насам увеличение в печалбата на швейцарската UBS AG, изгледите за второто полугодие на 2007 година не са положителни.

По данни на Wirtschaftsblatt най-голямата европейска банка постига печалба от 3.43 млрд. евро за второто тримесечие на 2007, в сравнение с 1.89 млрд. година по-рано. В приходите обаче са включени 1.16 млрд. евро от продажбата на Bank Julius Baer Holding AG.

UBS AG се занимава със сделки с ценни книжа и управление на портфейли на заможни клиенти. Банката е най-голямата финансова институция в света, управляваща активите на клиенти, които притежават над 1 млн. долара капитал. Именно тези дейности в бъдеще според ръководството на банката ще доведат до трудности при реализиране на заложените планове. Това се дължи на нестихващата криза в ипотечния сектор на САЩ, както и на понижението на еврото в последно време.

В съобщение на UBS AG, цитирано от вестника се казва, че ако настоящите трудности и проблеми на световния пазар продължат и до края на настоящото тримесечие, банката вероятно ще покаже доста слаби резултати в областта на инвестиционното банкиране.

Проблемите на световния пазар ще доведат до спад в печалбата на банката за полугодието в сравнение с миналата година въпреки регистрираното увеличение за тримесечието.

От началото на годината акциите на UBS са загубили около 11% от стойността си, като по в края на вчерашната сесия се търгуваха на средна цена от 38,57 евро за акция, което представлява понижение с 4,36% спрямо предишното затваряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още