fallback

Водещите европейски индекси надолу

Единственият индекс на "зелено" е британският FTSE 100. Френският CAC 40 с най-голям спад

15:09 | 14.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в Европа отбелязват спад от началото на днешната сесия, като единствено британският FTSE 100 бележи ръст от 0,27% до стойност от 6236,10 пункта.

На пазарите в Германия, Франция, Испания, Холандия, Швейцария и останалите водещи държави в Европа преобладават "мечите" настроения и се наблюдава намаление в стойността на индексите. За немския DAX то е в размер 19,59 пункта, което представлява спад от 0,26% в сравнение с вчера. Френският САС 40 бележи най-голям спад, като към момента индексът отстъпва с 0,66% от вчера и е на стойност 5532,79 пункта. Капитализацията на компаниите от италианския MILAN MIB 30 и испанския IBEX 35 към 14:30 българско време намалява съответно с 0,25% и 0,59%.

Спадът се наблюдава основно при финансовите компании след понижаването на акциите от банковия сектор в САЩ и Азия и изявлението на UBS AG, че ръстът на печалбите в отрасъла може да намалее, предаде Bloomberg. Самата UBS AG претърпява най-голям спад от месец март насам, който понижи акциите на компанията с 3,3% до 63.85 швейцарски франка.

В изявление на компанията се посочва, че в настоящия момент пазарите са силно волатилни и съставянето на прогнози е по-трудно от обикновено и че ако нестабилните условия се запазят през цялото тримесечие, UBS вероятно ще регистрира слаби резултати в областта на инвестиционното банкиране спрямо заложените планове.

Ръстът на единствения водещ западноевропейски индекс, който е "на зелено" по време на днешната сесия - британският FTSE 100, се дължи на публикуваните по-рано днес данни за индексите на потребителските цени и на продажбите на дребно, които показаха по-ниска от очакваната в страната инфлация. Стойностите, които бяха регистрирани, спомогнаха и за отслабването на слуховете за ново увеличение на лихвените проценти в страната, което често е "бичи" сигнал за фондовите пазари.

За спада на немския индекс DAX допринасят публикуваните по-рано днес прогнозни данни за БВП на страната за тримесечието, които показват по-нисък от предвидения ръст на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още